Uszlachetnić i skropić
Warto szukać miodów produkowanych metodami naturalnymi. Takie są np. miody pitne Macieja Jarosa z Łaziska pod Tomaszowem Mazowieckim, rekomendowane przez Slow Food, międzynarodową organizację typu non-profit zajmującą się ochroną dziedzictwa kulinarnego oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności tradycyjnej.
Przy produkcji swoich miodów Jaros nie używa konserwantów, sztucznych barwników, stabilizatorów i żadnych dodatków przyspieszających produkcję i obniżających jej koszty. Surowcem do ich produkcji jest miód pszczeli, w większości z własnej pasieki, woda i zioła. Walory smakowe i szlachetność miodów pitnych Jarosa jest utrwalana poprzez przechowywanie ich w butelkach wykonanych starym garncarskim sposobem z bolesławieckiej gliny.
Rodzinna firma Jarosów istnieje od 1978 roku. W założeniu była firmą, zajmującą się hodowlą pszczół i przetwórstwem produktów pszczelarskich. Od roku 1991 Jarosowie zaczęli produkować miody pitne, które stały się przez kolejne lata podstawą ich działalności. Technologia produkcji została zbudowana na podstawie całkowicie naturalnych, staropolskich tradycji i receptur.
Miody pitne, szczególnie pochodzące z renomowanych wytwórni coraz częściej bywają łączone przez szefów kuchni z potrawami wykwintnej kuchni polskiej. Słabsze czwórniaki i trójniaki mogą pasować do dań mięsnych (obsmażaną wątróbkę cielęcą z suszoną gruszką można uszlachetnić poprzez dodanie miodu pitnego), a także serów, np. pleśniowych, zaś półtoraki i dwójniaki nadają się do ciast, lodów i deserów, także np. do moczenia rodzynek, którymi nadziewa się jabłka pieczone czy do skrapiania lodów śmietankowych. Pasuje do każdego polskiego deseru – do tortów, biszkoptów, tarty, jabłecznika. Miód pitny wyśmienicie smakuje sam, podany po obfitym posiłku w kieliszkach do koniaku, a w zimie jako grzaniec z przyprawami korzennymi: goździkami, cynamonem, dosłodzony miodem pszczelim.
Miód pitny ma w polskiej kulturze miejsce wyjątkowe. Znalazł się nawet w końcówce epopei narodowej: "I ja tam z gośćmi byłem, miód i wino piłem, A com widział i słyszał w księgi umieściłem", napisał Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu". Miód to jeden z najważniejszych produktów z Polski o niezapomnianym smaku, aromacie i walorach zdrowotnych.