Dziennikarka, kuratorka i performerka kulinarna Monika Kucia realizuje wydarzenia artystyczne, które łączą jedzenie i sztukę. W brooklyńskim Museum of Food and Drink (MOFAD) opowie o polskich tradycjach kulinarnych i zaprosi do wspólnego ucztowania.
"Polish Table: Mine, Yours, Ours" to opowieść o polskiej kuchni i o zmianach jakie przeszła od czasu odzyskania niepodległości. Inspiracją projektu jest książka "Kucharka polska i amerykańska" wydana w 1917 roku w Ohio. Joanna Jakubiuk, szefowa kuchni z Podlasia, znawczyni dań z pierogów i ziemniaków, będzie serwowała dania nawiązujące do przepisów, które zostały zebrane w tym tomie. Uczestnicy będą zastanawiali się, jak dzisiaj wygląda polska kuchnia w Nowym Jorku – co przetrwało, co umarło, co się zmieniło oraz które produkty dostosowały się do amerykańskiej kultury.
Monika Kucia wspólnie z Beniaminem Głuszkiem przygotowała instalację dźwiękowa złożoną z takich dźwięków, jak stukot kieliszków, tłuczenie kotletów, obieranie jajek czy odkręcanie słoika. Będą się one przeplatały z nagraniami radia "Kuchnia Polska" z rozmowami na temat tradycyjnych dań. Do części wizualnej należą prace Olgi Budzan, która przygotowała m.in. "artystycznie" poplamione polskimi owocami serwety, a na starych obrusach wyhaftowała słoiki. Motywem przewodnim jest właśnie ten przedmiot. Kojarzy się z przyjezdnymi, którzy do wielkiego miasta zabierają jedzenie z rodzinnych stron jak kawałek domu zamknięty pod wieczkiem.
Scenografię inspirowaną pracami Leona Tarasewicza przygotował Karol Murlak, projektant i wykładowca akademicki, profesor w Pratt Institute w Nowym Jorku. Perfumerka Anna Bojara stworzyła specjalną gamę unikatowych zapachów, np. świeżego ogórka, nadbałtyckiego bursztynu, ale też piwnicy czy worka z ziemniakami. Na polskim stole rodzime produkty pojawią się w formie mapy. Będzie to stół organoleptyczny, z możliwością wąchania i smakowania. Poza częścią eksperymentalno-doświadczalną 7 listopada profesor Fabio Parasecoli opowie o swojej przygodzie z kuchnią polską i badaniach prowadzonych we współpracy z Polską Akademią Nauk. Dzień wcześniej wystąpi doktor Annie Hauck, współautorka "Gastropolis. Food and New York City", która badała zwyczaje kulinarne polskiej społeczności w Ameryce.
Od 2013 roku MOFAD organizuje interaktywne wystawy, które można nie tylko obejrzeć, ale również posmakować, dotknąć i powąchać. Nowojorskie muzeum chce zaszczepiać w ludziach ciekawość dotyczącą żywności – znaczenia i kontekstu kulturowego posiłków. Wydarzenie "Polish Table: Mine, Yours, Ours" skierowane jest zarówno do Polonii, jak i do Amerykanów zainteresowanych polską kuchnią. Wydarzenie to buduje pomost pomiędzy Polską a Nowym Jorkiem poprzez stół i serce.
Za organizację i produkcję projektu odpowiada Agnieszka Rudzińska, menedżerka kultury z Instytutu Adama Mickiewicza. Współpracownikami są Pierogi Boys, Krzysztof Poluchowicz i Andrzej Kinczyk, którzy założyli na Brooklynie polski bar "streetfoodowy", oraz Karolina Gumpert zajmująca się nowoczesnym polskim cateringiem.
Program w formie specjalnej edycji mikro Sezonownika (http://sezonownik.pl/) przygotowuje Magdalena Assanowicz i Maja Certowicz. Bilety do kupienia na stronie: www.mofad.org
Źródło: materiały prasowe, oprac. HSz, październik 2018