Publikacja jest dostępna online w wersjach chińskiej, koreańskiej oraz japońskiej. Wersję angielską, drukowaną, od kwietnia można kupić w polskich księgarniach.
Magdalena Tomaszewska-Bolałek przybliża historię polskiej kultury kulinarnej, opisuje popularne składniki oraz produkty, nie tylko mainstreamowe, ale też regionalne, które przy wykorzystaniu tradycyjnych metod produkują lokalni producenci. Przedstawia rys historyczny, uzupełniony legendami i odwołaniami do sztuki, literatury i znanych osobistości (np. Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana).
Prócz opowieści o polskiej kuchni w książce możemy znaleźć kilkanaście prostych przepisów, m.in. na polski rosół, kaczkę z jabłkami, wątróbkę, tatara wołowego, pierogi z mięsem, żeberka pieczone w piwie, zrazy, smażonego karpia, śledzie, kluski śląskie, placki ziemniaczane, pasty kanapkowe, tradycyjny kompot, nalewkę i pierniczki.