Data rozpoczęcia i zakończenia
-
Podsumowanie
Czy możliwe jest odtworzenie smaków ulubionych potraw Adama Mickiewicza z okresu jego pobytu w Paryżu? Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie podejmuje to wyzwanie, rekonstruując menu Wieszcza oraz zapraszając badaczy do rozmowy o polskim romantyzmie z zupełnie innej strony – od kuchni.
Zawartość
Odkrywanie kuchni Adama Mickiewicza w jej historycznym kontekście emigracji rozpocznie się od strony teoretycznej – w czasie wykładów i dyskusji, które odbędą się 21 października 2022 roku na Wydziale Slawistyki na Sorbonie. Jako pierwszy wystąpi Bogusław Deptuła, historyk sztuki, autor wielu publikacji o związkach literatury i kuchni, z wykładem na temat "emigracyjnego smaku" i jego roli w kształtowaniu tożsamości. Następnie publiczność wysłucha prelekcji Macieja Nowickiego, szefa kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, dotyczącej historycznej rekonstrukcji kulinarnej oraz ujęcia smaku w aspekcie kulturowym. Wydarzenie zakończy się dyskusją z udziałem prelegentów oraz paryskich badaczy romantyzmu i dawnych smaków, m.in. Iwony Pugacewicz, Małgorzaty Grąbczewskiej i Małgorzaty Smorąg-Goldberg.
Format wyświetlania obrazka
standardowy [760 px]
Nadpisz opis powiązanego wpisu
Jedzenie, jedna z najbardziej podstawowych czynności ludzkich, stało się elementem łączącym emigrację, skłóconą ze sobą pod niemal każdym możliwym względem.
23 października 2022 roku zaś, ulubione dania Mickiewicza zostaną zrekonstruowane przez Macieja Nowickiego i Bogusława Deptułę w czasie pokazu kulinarnego, który odbędzie się w Ambasadzie RP w Paryżu. Menu przygotowane dla uczestników pokazu zainspirowane zostało preferencjami kulinarnymi Wieszcza oraz staropolskimi recepturami zaczerpniętymi ze źródeł historycznych, m.in. z najstarszej zachowanej książki kucharskiej "Compendium ferculorum" Stanisława Czernieckiego. W czasie pokazu będzie można spróbować m.in.: barszczu białego z rydzami, ryby na babie grochowej czy blinów ze śliwką. Spotkanie uświetni także recital Aleksandra Dębicza, pianisty i kompozytora, tegorocznego zwycięzcy konkursu organizowanego przez prestiżowe Spitfire Audio, który zagra utwory z repertuaru romantycznego.
Wydarzenia zorganizowane zostały w ramach projektu "Wielka Emigracja od kuchni, czyli Mickiewicz i rydze" realizowanego jako część programu dotacyjnego Instytutu Adama Mickiewicza „44 x Mickiewicz”.
Projekt realizowany jest we współpracy z Instytutem Adama Mickiewicza, Sorbonne Université Faculté des Lettres, UFR d’Etudes Slaves oraz Ambasadą Rzeczypospolitej Polskiej w Paryżu.
Styl wyświetlania galerii
wyświetl slajdy