Fabryka Wedla na warszawskim Kamionku działa nieprzerwanie od lat trzydziestych XX wieku. Nietrudno do niej trafić, bo w okolicy unosi się zapach czekolady. Od 4 września 2024 roku na jej terenie swoje podwoje otworzyło wyjątkowe, multisensoryczne muzeum – Fabryka Czekolady E. Wedel.
Na jego potrzeby przebudowano budynek, w którym dawniej mieściły się silosy do przechowywania ziaren kakao. Na ośmiu tysiącach metrów kwadratowych, obejmujących zarówno część muzealną, jak i produkcyjną, historia łączy się z nowoczesnością. W salach wystawowych goście mogą odkryć tajniki procesu powstawania czekolady – od wyboru ziaren kakaowca, poprzez ich prażenie, po opakowanie gotowego produktu – a także poznać fascynujące dzieje rodziny Wedlów.
W muzeum czekają też atrakcje takie jak czekoladowa makieta Kamionka z lat trzydziestych czy pokój poświęcony jednemu z najsłynniejszych produktów Wedla – Ptasiemu Mleczku. Z okien na klatce schodowej prowadzącej na kolejne piętra zwiedzający mogą zaś podejrzeć prawdziwe linie produkcyjne, przy których pracuje Wedlowska załoga.
Nasz nowy cykl krótkich filmów Slices of Poland prezentuje rozmaite audiowizualne smaczki polskiej kultury, od barów mlecznych po pracownie artystyczne.