Tak jak w poprzednich latach, w pięciu różnych kategoriach nominowano kilkunastu szefów kuchni. Podczas uroczystej gali w Łodzi wybrano po jednym laureacie. Szefem roku został Andrea Camastra z warszawskiej restauracji Senses w Warszawie. Kobietą - szefem roku ogłoszono Katarzynę Daniłowicz, z restauracji Olszewskiego 128 we Wrocławiu. W kategorii "szef kuchni tradycyjnej" zwyciężył Andrzej Polan z warszawskiej Małej Polany Smaków. Z kolei Ernest Jagodziński (restauracja Cucina 88, Poznań) został nagrodzony jako szef jutra, a w kategorii „młody talent” zwyciężył Łukasz Budzik, który gotuje w restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu.
Gali towarzyszyła kolacja degustacyjna. W menu znalazła się m.in. przystawka zimna szefa Janusza Fica z królikiem, dynią, zielonym groszkiem, macą oraz kawiorem; przystawka ciepła Katarzyny Daniłowicz: jajko na miękko z zółtym burakiem, pigwowcem i wegetariańską kaszanką; halibut z mlekiem kokosowym i mango Ernesta Jagodzińskiego; Martin Gimenez Castro przyrządził schab jagnięcy z czarną quinoą, trawą żubrową i papryką. Na deser szef Maciej Rosiński zaproponował czekoladę z yuzu, śliwką i mascarpone.
W Warszawie wyróżniono aż 123 restauracje. Cztery czapki otrzymały Atelier Amaro i Senses – dwie restauracje, które jako jedyne w Polsce są wyróżnione gwiazdkami Michelin. Z kolei Kraków może poszczycić się 45 wyróżnionymi restauracjami. Trzy czapki uzyskały dwie restauracje: Trzy Rybki i Copernicus.
By znaleźć się w przewodniku, restauracja musi zdobyć minimum 10 na 20 punktów. Punkty są przeliczane są na ilość czapek.
Autor: Magdalena Kasprzyk- Chevriaux, grudzień 2016