Maciej Nowicki jest szefem kuchni i znawcą kuchni staropolskiej, a także historykiem specjalizującym się w rekonstrukcji kulinarnej. Na co dzień współpracuje z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, gdzie prowadzi projekty edukacyjne wprowadzające w tajniki kuchni XVII i XVIII wieku, adresowane do różnych grup wiekowych, zarówno profesjonalistów z branży gastronomicznej jak i amatorów.
W Korei polski szef kuchni wziął udział w pokazie live cooking, podczas którego we współpracy z koreańskim partnerem przygotował danie na bazie lokalnych składników według tradycyjnej polskiej receptury. Dodatkowo Maciej Nowicki przygotował menu oparte na tradycji kuchni staropolskiej, które zostało zeprezentowane gościom specjalnym podczas garden party.
Jeju Food and Wine Festival (JFWF) to doroczne wydarzenie odbywające się w 2018 roku już po raz trzeci na wyspie Jeju, położonej u południowego krańcu Półwyspu Koreańskiego. Festiwal gromadzi znanych szefów kuchni z Korei i zagranicy, oferując uczestnikom spotkanie ze wspaniałą kuchnią z całego świata i prezentując potrawy przygotowane z wykorzystaniem świeżych, sezonowych produktów charakterystycznych dla wyspy. Maciej Nowicki jest drugim z kolei polskim szefem kuchni zaproszonym do udziału w wydarzeniu – w 2017 roku na Jeju Food and Wine Festival gościł Aleksander Baron.
Zapraszamy do lektury wywiadu z Maciejem Nowickim, w którym opowiada o swojej pracy w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz o pasji odtwarzania dawnych smaków: