Content anchor

Michał Urbaniak

Michał Urbaniak, fot. Eugeniusz Helbert / Forum
Michał Urbaniak, fot. Eugeniusz Helbert / Forum

Saksofonista, skrzypek jazzowy, kompozytor i aranżer. Występował w zespołach Andrzeja Trzaskowskiego, Krzysztofa Komedy i Milesa Daviesa. Urodzony 22 stycznia 1943 w Warszawie.

Skrzypce Trzaskowskiego i Komedy

Ukończył Liceum Muzyczne w Łodzi. W tym czasie współpracował z amatorskim zespołem dixielandowym Tiger Rag. Na saksofonie nauczył się grać samodzielnie. W 1961 rozpoczął studia w Państwowej Wyższej Szkole Muzycznej w Warszawie w klasie skrzypiec Tadeusza Wrońskiego.

''Jak ktoś ma talent, to szkoła mu nie zaszkodzi, nauczy czytania i pisania nut – mówił Urbaniak w wywiadzie z Karolem  Sakosikiem – Ale muzyki nie nauczy. Przy muzyce rytmicznej rzemiosło jest przydatne, ale tylko w niewielkim stopniu. Bardziej potrzebne są serce, dusza, talent i pasja''.

Nawiązał wówczas współpracę z zespołem Zbigniewa Namysłowskiego Jazz Rockers, w którym debiutował na Międzynarodowym Festiwalu Muzyki Jazzowej "Jazz Jamboree" w Warszawie w 1961. W 1962 wraz z kwintetem The Wreckers Andrzeja Trzaskowskiego wyjechał do Stanów Zjednoczonych na koncerty w klubach jazzowych. Podczas tego pobytu występowali także na festiwalach jazzowych w Newport i Waszyngtonie. W latach 1962-64 grał w Kwintecie Krzysztofa Komedy. W 1965 wystąpił w filmie Jazz aus Polen, zrealizowanym przez Joachima Berendta dla telewizji zachodnioniemieckiej. W latach 1965-68 przebywał za granicą, głównie w Skandynawii, gdzie nagrywał i współpracował z tamtejszymi muzykami.

Grupa Michała Urbaniaka (Urbaniak's Orchestra!)

Po powrocie do kraju prowadził w latach 1969-72 autorską Grupę Michała Urbaniaka, w skład której - w różnych okresach - wchodzili: Adam Makowicz (pianista), Paweł Jarzębski, Michał Komar i Janusz Kozłowski (basiści), Czesław Bartkowski i Andrzej Dąbrowski (perkusiści) oraz Urszula Dudziak (wokalistka). Z zespołem tym nagrał w 1970 pierwszy zagraniczny album"Parathyphus B", który został wysoko oceniony w ankiecie pisma "Jazz Podium". Występował z nim na festiwalach "Jazz Jamboree" w latach 1969-72 oraz festiwalach europejskich - m.in. w Norymberdze, Kongsberg, Molde, Heidelbergu, Montreux (Grand Prix w 1971). W 1971 wystąpił z Violin Summit podczas Berliner Jazztage. Wziął także udział w warsztatach jazzowych Wolfganga Daunera. W maju 1973 zagrał pożegnalny koncert przed polską publicznością i wraz z Urszulą Dudziak - wyjechał do Stanów Zjednoczonych. Mimo otrzymanego stypendium nie pojął studiów w Berklee College of Music. Przy wsparciu Johna Hammonda zawarł kontrakt płytowy z wytwórnią Columbia, która wydała w Stanach Zjednoczonych jego zachodnioniemiecki album "Super Constellation" pod nazwą "Fusion". W koncertach promocyjnych tej płyty wzięli udział polscy muzycy jazzowi - Czesław Bartkowski, Paweł Jarzębski i Wojciech Karolak. Nagrane dla Columbii kolejne płyty "Atma" i "Fusion III" zapoczątkowały pasmo amerykańskich sukcesów Michała Urbaniaka i Urszuli Dudziak.

W latach 1975-89 prowadził zespół The Michal Urbaniak Fusion, w którym grali młodzi amerykańscy muzycy, m.in.: Kenny Davis, Tom Guerin, Harold Williams, Ronnie Burrage, Joe Caro, Basil Farrington, Gerald Brown, Bernard Wright i Steve Jordan. Nagrywał z nim płyty, koncertował w renomowanych klubach jazzowych Village Vanguard i Village Gate, salach koncertowych (np. Carnegie Hall), jak również na najważniejszych festiwalach w Nowym Jorku, Newport i Waszyngtonie. Wielokrotnie występował w Europie - tournées po Wielkiej Brytanii, Francji, Włoszech, Niemczech, Szwajcarii i Szwecji. Wśród muzyków, z którymi współpracował, znalazły się największe sławy jazzu - m.in. George Benson, Lenny White, Wayne Shorter, Marcus Miller, Billy Cobham, Joe Zawinul, Ron Carter, Stéphane Grappelli oraz Miles Davis (zaprosił go do projektu "Tutu").

''Ostatnio przeczytałem jego piękne zdanie: "Nie nazywajcie mnie legendą. Nazywam się Miles Davis" – mówi Michał Urbaniak o swojej współpracy z Daviesem w wywiadzie z Dominiką Kawczyńską – Nigdy nie planowałem, że będę z nim nagrywał, ale też nie byłem specjalnie zaskoczony - zespół, który mu towarzyszył, dwa miesiące wcześniej grał ze mną. Marcus Miller Miał 15 lat, Bernard Wright tylko 13. Tata przyniósł go na koncert, bo chłopaka nie chcieli wpuścić do klubu. W ciągu godziny nagrałem trzy solówki. Następnego dnia przyszedłem do studia, Miles siedział przy fortepianie z trąbką w rękach. Odłożył ją i zapytał gestem, kim jestem [Michał Urbaniak zaczyna ruszać dłonią w powietrzu, jakby trzymał smyczek]. "How did you play?" - odezwał się Miles. "I think the way you wanted" - odpowiedziałem. "Yeah" - zareagował, a potem zaczął mi masować kark. Pobeczałem się.''

Po trzynastu latach nieobecności w 1986 przyjechał do Polski i wystąpił na "Jazz Jamboree", prezentując swój amerykański zespół Michal Urbaniak Constellation. Od tego momentu utrzymuje z krajem stały kontakt - m.in. w 1989 wystąpił na koncercie "Komeda żywy", w 1991 na "Jazz Jamboree", w 1992 na Festiwalu "Jazz nad Odrą", w 1994 na benefisie Zbigniewa Namysłowskiego.

Michał Urbaniak komponuje również muzykę do spektakli teatralnych, filmów i programów telewizyjnych zrealizowanych w kraju oraz za granicą. W 1999 otrzymał nagrodę za muzykę do filmu Dług w reż. Krzysztofa Krauzego, a w 2002 za muzykę do filmu Eden w reż. Andrzeja Czeczota na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni. Wielokrotnie zwyciężał w plebiscytach polskich i zagranicznych pism muzycznych - w latach 1962-63 zajął II miejsce w ankiecie czytelników pisma "Jazz" w kategorii saksofon tenorowy, w ankiecie pisma "Down Beat" w 1975 został zwycięzcą w wyborze krytyków w kategorii talent zasługujący na szersze uznanie, w 1976 zajął II miejsce jako skrzypek jazzowy, w 1992 jego nazwisko znalazło się wśród największych sław jazzu w pięciu kategoriach: album roku (II miejsce), muzyk roku (V miejsce), jazz electronic combo (V miejsce), kompozytor (IX miejsce) i skrzypek (IV miejsce). Również wielokrotnie wybierany był skrzypkiem roku w ankiecie Jazz Top magazynu "Jazz Forum".

W 2012 roku Urbaniak zadebiutował jako aktor, wystąpił w filmie "Mój rower" w reżyserii Piotra Trzaskalskiego. Za swoją rolę został nawet nagrodzony - otrzymał nagrodę dla najlepszego aktora na Black Nights Film Festival w Tallinie.

 

Muzyka do wybranych filmów:

Ważniejsza dyskografia:

  • "Paratyphus B" (1970)
  • "Michał Urbaniak Group" (1971)
  • "Super Constellation" (1973)
  • "Michał Urbaniak - Polish Jazz" (1973)
  • "Constellation In Concert" (1973)
  • "Fusion" (1974)
  • "Atma" (1974)
  • "Fusion III" (1975)
  • "Funk Factory" (1975)
  • "Urbaniak" (1977)
  • "Future Talk" (1979)
  • "Music For Violin And Jazz Quartet" (1980)
  • "Michał Urbaniak Orchestra" (1981)
  • "Inactin" (1981)
  • "Body English" (1981)
  • "Smiles Ahead, Jam At Sandy's" (1981)
  • "Bolero: The Larry Coryell/Michał Urbaniak Duo" (1982)
  • "Take Good Care Of My Heart" (1984)
  • "Rhythm & Blue" (1986) - z Didierem Lockwoodem i Johnem Blakem
  • "Folk Song" (1987) – z Władysławem Sendeckim
  • "Songs For Poland" (1989)
  • "Urszula" (1989) - z Urszulą Dudziak
  • "New York Five at the Village Vanguard" (1989)
  • "Heritage, Midnight Rain" (1989) - z Urszulą Dudziak
  • "Michał Urbaniak & Larry Coryell: A Quiet Day in Spring, Space Lady" (1990) - z Urszulą Dudziak
  • "Ecstasy, Daybreak" (1990) - z Urszulą Dudziak
  • "My One And Only Love" (1990)
  • "Serenade for The City, Milky Way, Some Other Blues, Mardin" (1990)
  • "Cinemode" (1990)
  • "Songbird" (1991)
  • "Live in New York" (1991)
  • "Burning Circuits, Urban Express, Manhattan Man" (1992)
  • "Michał Urbaniak & Billy Cobham: Live in London, Facts of Life" (1992)
  • "Friday Night at the Village Vanguard" (1993) - z Ronem Carterem
  • "Urbanator" (1995)
  • "Urbanator II" (1996)
  • "Code Blue" (1996)
  • "Urbaniax" (1998)
  • "Fusion" (1999)
  • "Sax, Love & Cinema" (2001)
  • "Live at the Village Vanguard" (2003)
  • "UrbSymphony" (2003)
  • "Decadence" (2003)
  • "I Jazz Love You" (2004)
  • "Sax Love" (2005)
  • "Urbanator III" (2005)
  • "Jazz Legends #1" (2007)
  • "Jazz Legends #2" (2007)
  • "Jazz Legends #3" (2007)
  • "Miles of Blue" (2009)
  • "Body English" (2009)

Strona internetowa artysty: www.michalurbaniak.com
 

Kontakt:

Worldwide Booking & Management
Joe Topola at Ubx Inc. NYC,
[email protected][email protected] 
+1 646 701 0140, +1 646 797 3000

European Booking & Management
Dorota Palmowska in Warsaw, Poland
[email protected][email protected]
+48 606 667 545, +48 606 667 542 

PR Manager
Agata Borzym
[email protected]
+48 602 499 111

 

Autor: Małgorzata Kosińska, Polskie Centrum Informacji Muzycznej, Związek Kompozytorów Polskich, październik 2006, aktualizacja: listopad 2010, 2014.

Obrazek użytkownika Culture.pl
Culture.pl
2016/08/05
Facebook Twitter Reddit Share

Michał Urbaniak

Multimedia

Okładka (nid 6572760)

Dziadek – Ojciec – Syn. Każdy z nich mieszka w innej części Europy. Spotykają się, by odnaleźć babcię… Film o trudnościach w komunikowaniu się, ukazanych z męskiej perspektywy i dystansu pokoleń. Czytaj dalej

Michał Urbaniak

Artykuły

Michał Urbaniak

Wydarzenia

Michał Urbaniak
Podobni twórcy