Content anchor

Adam Bałdych

Adam Bałdych, fot. Bartosz Maz

Adam Baldych jest dziś jednym z najważniejszych skrzypków jazzowych na świecie. Zdobywca prestiżowej niemieckiej nagrody Echo Jazz - najważniejszą nagrodę niemieckiego przemysłu muzycznego. Od roku 2009 związany z prestiżowym wydawnictwem ACT. Koncertuje na całym świecie, współpracując m.in. z Iro Rantalą, Yarnem Hermanem, Larsem Danielssonem, Leszkiem Możdżerem czy NDR Big Band. 

"Bez wątpienia Adam jest najbardziej rozwiniętym technicznie skrzypkiem żyjącym w naszych czasach. Możemy spodziewać się po nim wszystkiego." pisał o nim Ulrich Olshausen na łamach Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bałdych na nowo definiuje możliwości skrzypiec. Jego kompozycje natchnione są Polskim charakterem, ale nawiązują do współczesnych trendów. Bałdych przez krytyków nazywany jest jednym z najważniejszych talentów Europejskiej sceny jazzowej. Publiczność ceni go za osobowość, wizerunek, świeże spojrzenie na muzykę.

Wyrzucony ze szkoły muzycznej za niepoprawne zachowanie i jazzowe aspiracje parę lat później zdobywa stypendium w prestiżowym Berklee College of Music oraz kończy Akademię Muzyczną w Katowicach z wyróżnieniem. Już jako 15-latek potrafił urwać się ze sprawdzianu z biologii aby wsiąść w pociąg, a wieczorem grać w Wytwórni Filmów Fabularnych we Wrocławiu dla 3000 osób zebranych na festiwalu Wrocław Jazz. 

Jest laureatem praktycznie wszystkich najważniejszych konkursów jazzowych w Polsce.

Grywał na największych festiwalach w kraju (JVZ Jazz Jamboree, Jazz nad Odrą, Warsaw Summer Jazz Days) oraz za granicą (Montreux Jazz Festival, London Jazz Festival, Jazz Baltica, JAK ART)

Debiutował doskonale przyjętym przez krytykę albumem Magical Theatre. W roku 2012 do sklepów trafiło jego pierwsze nagranie dla wydawnictwa ACT - Adam Bałdych & The Baltic Gang.  Materiał został zarejestrowany w słynnym Hansa Studio w elitarnym składzie: Lars Danielsson - kontrabas, wiolonczela, Jacob Karlzon - fortepian, Morten Lund - perkusja, Verneri Pohjola - trąbka oraz Marius Neset - saksofon.

Jego kolejna płyta - także wydana dla ACT - to duet z pianistą Yaronem Hermanem, zatytułowany “The New Tradition”. Na krążku słychać przebogate inspiracje - od muzyki średniowiecznej po współczesną a muzycy udowadniają, że w formule duetu fortepian i skrzypce nie powiedziano jeszcze wcale ostatniego słowa. W tej samej wytwórni wydał również płytę „Jazz at Berlin Philharmonic IV – Accordion Night” z udziałem Adama, która jest zapisem koncertu z Filharmonii Berlińskiej. 28 sierpnia 2015 roku ukaże się kolejny autorski krążek dla ACT Music –Adam Bałdych & Helge Lien Trio „Bridges”.

Dyskografia:

  • 2002 „Hotel Nadmorski” (Up to Date)
  • 2003 „Singel” (Squad)
  • 2005 „Imagination” (Up to Date)
  • 2005 „Transporter” (ΠR2 (Pi-eR-2))
  • 2005 „Cisza” (Sumptuastic)
  • 2006 „Mutru” (Piotr Żaczek)
  • 2006 „Moje Miasto” (Adam Bałdych)
  • 2007 „Electric – Eclectic” – Gitana
  • 2008 „Tu i Teraz” – Kreszendo
  • 2009 „Live in Yavorkee” (Squad)
  • 2009 „Damage Control” (Damage Control)
  • 2009 „Storyboard” – Adam Bałdych
  • 2009 „Balboo” (Piotr Żaczek)
  • 2009 „A Tribute to Seifert” (Jarosław Śmietana)
  • 2010 „Inna” (Ania Szarmach)
  • 2010 „Are you a wizard sir?” (Silberman Quintet)
  • 2012 „Imaginary Room” (Adam Baldych & The Baltic Gang (ACT MUSIC))
  • 2012 „My history of jazz” (Iiro Rantala (ACT MUSIC))
  • 2013 “Deborah” (Joszko Broda)
  • 2014 “Anyone with a Heart” (Iiro Rantala)
  • 2014 “The New Tradition” (Adam Bałdych & Yaron Herman)
  • 2015 “Jazz at Berin Philharmonic IV - Accordion Night” (Peirani, Parisien, Paier, Carstensen, Bałdych)
  • 2015 “Bridges” (Adam Bałdych & Helge Lien Trio)

 

Nagrody i wyróżnienia:

  • 2001 – Jazz Juniors (Kraków), 2. place for the band and prize for The Best Instrumentalist.
  • 2002 – Klucz do Kariery (Gorzów) on Pomorska Jesień Jazzowa
  • 2004 – Rock Festiwal (Gorzów) Prize for Best Instrumentalist
  • 2005 – Krokus Jazz Festiwal individual Prize
  • 2006 – Jazz nad Odrą Grand Prix 
  • 2013 – Jazz Forum Jazz Top (Best Violin Player)
  • 2013 - Echo Jazz German Music Industry Award – Best Instrumentalist
  • 2013 – Artysta Roku 2012, Grand Prix Jazz Melomani (Łódź)
  • 2013 – Jazz Top 2013 - Skrzypek Roku (Ankieta czytelników Jazz Forum) 
  • 2014 – Jazz Top 2014 - Skrzypek Roku (Ankieta czytelników Jazz Forum)
  • 2015 – Płyta Roku 2014 - "The New Tradition" TVP 2 i Stowarzyszenie Jazzowe Melomani

MANAGEMENT & BOOKING:

Katarzyna Werner
[email protected]
www.adambaldych.com
www.facebook.com/AdamBaldychMusic

Tel: 0048 536 266 316

Kajetan Prochyra
2014/06/24
Facebook Twitter Reddit Share

Adam Bałdych

Artykuły

Plakat nagrody Koryfeusz Muzyki Polskiej 2016, materiały prasowe

1 października 2016 laureaci wybrani przez środowisko muzyczne odbiorą statuetki w kategoriach: Osobowość Roku, Wydarzenie Roku, Debiut Roku i Nagroda Honorowa. Czytaj dalej about: Znamy nominowanych do Koryfeuszy Muzyki Polskiej 2016

Dawid Podsiadło, fot. Łukasz Ziętek

Grupa Kortez, Dawid Podsiadło i Nikola Kołodziejczyk znaleźli się wśród nominowanych w 22. edycji Nagród Akademii Fonograficznych "Fryderyki". Złotym Fryderykiem uhonorowano Korę, Michała Urbaniaka i Bernarda Ładysza. Czytaj dalej about: Znamy nominacje do Fryderyków 2016

Adam Bałdych

Wydarzenia

24mar'16
Baltic Neopolis Festival Boogie Woogie Summer, fot. materiały prasowe orkiestry

Koncert MOZAIKA – Impresje – POLSKA odbędzie się 24 marca 2016 roku w RadialSystem V w Berlinie z udziałem wybitnych artystów z Polski i Niemiec. Czytaj dalej about: MOZAIKA – Impresje - POLSKA w Berlinie

Brak podobnych artystów.