Od pomysłów aż może się zagotować, trzeba tylko uważać, by kasz nie rozgotować (o co proszą autorzy). Na przykład przygotowując te drobne, należy zastosować zacieranie: wymieszać z surowym jajkiem lub samym białkiem i wysuszyć w piekarniku.
Zapewne amatorzy zdrowego odżywania oraz wegetarianie już zacierają ręce. Ale nie tylko oni, bo w książce nie brakuje potraw mięsnych i z owocami morza, natomiast wyznawcy fast foodów znajdą odpowiedniki burgerów, zapiekanek czy pizzy (na sosie z bryndzy z … kaszanką). Bez wątpienia mocnym punktem publikacji jest ukłon w stronę osób nieprzyswajających glutenu – dania bezglutenowe (prawie połowa) oznaczono specjalnym symbolem. Ponadto przy każdym przepisie umieszczono informacje o poziomie trudności czy czasie przygotowania, w żołnierskich słowach (w końcu autorzy to mężczyźni) wyjaśniono kolejne etapy przyrządzania posiłków. Wszystko podane jak na tacy.
A jak dania prezentują się na talerzu? Nad wizualną oprawą książki czuwał Grzegorz Targosz, który sfotografował wszystkie specjały. Zrobił to w sposób tak umiejętny, że śmiem twierdzić, iż kasza jest jednym z bardziej fotogenicznych produktów, jakie mogą znaleźć się na stole. Szczególnie, gdy jej prawie nie widać, co może zachęcić dzieci albo zmylić zatwardziałych przeciwników. Odpowiedni dobór kolorystyczny (i smakowy, ale to już zasługa Pawła Łukasika) wszystkich składników sprawia, że potrawy pożera się wzrokiem. Szkoda tylko, że zabrakło miejsca na kilka ujęć techniki przyrządzania, co ostatecznie przekonałoby niedowiarków, iż zdrowo może gotować nie tylko kobieta.
Autorzy odmieniają kaszę przez wszystkie przypadki i udowadniają, że nie przypadkiem znaleźli się w kuchni. Obaj prowadzą blog kulinarny gotowaniezpasja.pl, na który nuda i rutyna nie zaglądają. "Kipi kasza" jest prezentem, który sprawili sobie – i przede wszystkim czytelnikom – na drugie urodziny. Dania lekkie, zdrowe, kreatywne przywracają kaszę do łask. Niby tanio, a jednak na bogato.
Agnieszka Warnke, lipiec 2015
Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, "Kipi kasza"
Wydawnictwo Samo Sedno, 2015
Liczba stron: 248
ISBN 978-83-7788-553-6