Poznań: Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku
Między 11 a 15 sierpnia Stary Rynek w Poznaniu gromadzi ponad 100 wystawców – producentów regionalnych smakołyków: serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek z różnych regionów Polski. Ale na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku znajdzie się także miejsce dla importerów włoskich trufli, win albo wędlin z węgierskiej mangalicy. Prócz degustacji produktów smakosze mogą przebierać w gotowych tradycyjnych daniach: pierogach, różnych zupach i polewkach oraz deserach. Degustacje i zakupy to nie wszystkie kulinarne atrakcje. Nie brakuje pokazów kulinarnych i turniejów, np. domowych nalewek (Polska Nalewka Roku), kolacji tematycznych, warsztatów, laboratoriów smaku i spotkań z pasjonatami oraz specjalistami.
Gruczno: Festiwal Smaku
Gruczno to wioska położona w regionie Dolnej Wisły w kujawsko-pomorskiem. Pod koniec sierpnia na łąkach sąsiadujących z zabytkowym młynem odbywa się najważniejsza kulinarna feta rzemieślniczych producentów i tradycyjnych produktów. Celem Festiwalu Smaku jest prezentacja kulinarnego bogactwa tego regionu i promocja lokalnych produktów, choć nie brakuje też wyrobów z innych części Polski. Prócz flagowych kujawsko-pomorskich smakołyków, jak np. wyroby z gęsiny (np. półgęski - o których pisaliśmy TUTAJ), setki stoisk uginają się pod ciężarem najlepszych serów zagrodowych, wędlin, wędzonych ryb, nalewek, cydrów, destylatów, olejów tłoczonych na zimno, pieczywa, miodów z czystych ekologicznie terenów, konfitur i potraw regionalnych. Festiwalowi towarzyszą konkursy na najlepsze produkty (Smak Roku), Święto Miodu, Turniej Nalewek i Turniej Kucharzy. Organizowane są spotkania z najlepszymi producentami nalewek albo wędlin. Jak się tam dostać? Najlepiej wynająć samochód, a po drodze odwiedzić lokalne perełki, jak choćby miasto Mikołaja Kopernika, Toruń, czy Chełmno nad Wisłą z prawie nienaruszonym średniowiecznym układem urbanistycznym i gotyckimi zabytkami. W 2017 roku Festiwal odbędzie się w dniach 19-20 sierpnia.
Kraków: Małopolski Festiwal Smaku
Małopolski Smak to odbywający się od kilkunastu lat festiwal promujący małopolskie produkty regionalne. Największe kulinarne wydarzenie w regionie organizowane jest przez Samorząd Województwa Małopolskiego. W czerwcu i lipcu mają miejsce półfinały, a pod koniec sierpnia finaliści spotykają się na placu Wolnica na krakowskim Kazimierzu. Na kilkudziesięciu stoiskach oferuje się certyfikowane produkty i tradycyjne lokalne pieczywo (np. chleb prądnicki), wędliny (np. kiełbasa lisiecka, sucha krakowska), sery (oscypki, bryndza, bundz), miody (np. miód spadziowy), czy produkty z karpia zatorskiego albo destylaty (tłocznia Maurer). Festiwalowi towarzyszą pokazy gotowania, w których wykorzystywane są lokalne małopolskie surowce i produkty.
Lublin: Europejski Festiwal Smaku
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie jest poświęcony różnym aspektom kultury, stąd np. strefa koncertów, kultury, duchowości oraz strefa smaku. Wielką popularnością cieszą się festiwalowe koncerty plenerowe, które są muzyczną wyprawą do różnych krajów Europy. W 2017 roku festiwal odbędzie się między 3 a 11 września i poświęcony będzie kulturze, sztuce i kuchni Włoch. Zbiegnie się też w czasie z obchodami 700-lecia Lublina. Strefa smaku, czyli święto dobrego jedzenia, to ponad sto stoisk z lokalnymi i zagranicznymi smakołykami. Na smakoszy czekają konkursy smaku, degustacje, warsztaty i pokazy. Kulinarną gwiazdą tegorocznej edycji będzie szef Stefan Unterkircher.