Zgodnie z zapowiedzią organizatora polskiej prezentacji, Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości, wystawa w Mediolanie ma być okazją do wymiany doświadczeń dotyczących bezpieczeństwa i jakości żywności oraz technologii stosowanych w rolnictwie, a także płaszczyzną do zaprezentowania osiągnięć różnych krajów w branży żywnościowej, w tym prezentacji najnowszych trendów w promocji zdrowej żywności.
Również i prezentacja Polski ma być skoncentrowana na przedstawieniu najnowszych rozwiązań w rolnictwie ekologicznym, przetwórstwie żywności, biotechnologii i ochronie środowiska. Z drugiej strony wykorzystane mają być także elementy polskiej tradycji żywieniowej i kultury, które są zbliżone do tradycji włoskich, np. spotkań rodzinnych i w gronie przyjaciół.
Czy polska gastronomia ma szansę zainteresować Włochów? Zdaniem Tessy Capponi-Borawskiej, Włoszki mieszkającej w Polsce, znawczyni kuchni i wykładowczyni na Uniwersytecie Warszawskim, "Polacy to neapolitańczycy wśród Słowian, a Włosi są ulubionymi obcokrajowcami Polaków". Mimo różnic między narodami jest pewna nić porozumienia i sympatii. Jednak zdaniem Tessy zainteresowanie Włochów polską kuchnią może być trudne. Co prawda młodsze pokolenia w dużych miastach są coraz bardziej zainteresowane kuchnią obcą, ale nadal są bardzo przywiązani do swoich lokalnych dań. "Polacy są ciekawi jedzenia innych kultur, a Włosi właściwie nie bardzo" – powiedziała Capponi – Borawska.
Należy mieć nadzieję, że zainteresowanie polską gastronomią ułatwi publikacja przygotowana z okazji EXPO. W związku z powyższym jeden z magazynów kulinarno – kulturalnych, "USTA", przygotował dla PARP unikatową publikację poświęconą kulinariom. Album "Apetyt na Polskę" będzie dostępny po polsku, angielsku i włosku wyłącznie w Mediolanie, a w wersji elektronicznej jest już do obejrzenia TUTAJ.
Zgodnie z notą wydawniczą, celem twórców jest ukazanie Polski jako "kraju nowoczesnej myśli kulinarnej, twórczo wykorzystującej wyjątkowe polskie składniki i tradycyjne polskie sposoby przyrządzania". Ma ukazywać niezwykłe potrawy z niezwykłych produktów z niezwykłego kraju. Ale uwaga – na próżno szukać w niej tradycyjnych pierogów i bigosu; czytelnik znajdzie za to receptury na pęczotto na cydrze albo wodziankę z kurek i prażonej kaszy gryczanej. Autorskie przepisy ułożyli współpracujący z magazynem szefowie kuchni i kulinarni eksperci młodszego pokolenia, np. Witold Iwański, Eliza Mórawska, Michał Gniłka, Marysia Przybyszewska, Grzegorz Łapanowski, Tomasz Trąbski. "Każdy opowiada o polskiej kuchni ze swojej perspektywy, prezentując kuchnię domową, restauracyjną, wegańską, wegetariańską czy też mięsną". Jest to kuchnia nowoczesna, ambitna, ale też bez kompleksów czerpiąca z tradycji.
Autorka: Magdalena Kasprzyk – Chevriaux, kwiecień 2015