Myśliwiec od 2010 r. jest szefem kuchni utytułowanej krakowskiej restauracji Zazie Bistro, stylizowanej na paryskie bistro. W 2014 r. Zazie zdobyła Grand Prix plebiscytu na najlepszą krakowską restaurację „Smaki Krakowa”, a w 2016 r. wyróżnienie BIB Gourmand, przyznawane przez przewodnik Michelin Main Cities of Europe. Od kilku miesięcy Myśliwiec jest także szefem kuchni i współwłaścicielem Karakteru – restauracji w stylu niezobowiązującego bistro, specjalizującej się z zaskakujących daniach z podrobów i mięsa.
Daniel Myśliwiec wielbi kuchnię francuską: esencjonalne wywary, sosy i masło, foie Gras, ale też.... gęsi smalec i ziemne warzywa. W kuchni inspirują go tradycyjne przepisy nie tylko kuchni francuskiej, ale i różnorodne kuchnie regionalne. Świadomie nastawia się na nieustanną grę kulinarną z tradycją. Uwielbia pracować z produktami i potrawami zepchniętymi na margines; jak podkreśla – "zapomnianymi lub wzgardzonymi przez kuchnie mainstreamowe". Stąd jego fascynacja "piątą ćwiartką", do której przekonuje gości w niedawno otwartym "Karakterze" na krakowskim Kazimierzu. Podkreśla, że kieruje nim przekorne pragnienie, aby "nadać takim produktom drugie życie przez wytrącenie z kolein oczywistych skojarzeń smakowych i wprowadzenia na salony w zupełnie nowej odsłonie". Z drugiej strony, francuskie podejście do kultury kulinarnej, tzn. takie, które oznacza, że kultura ta jest integralną częścią życia, a nie dodatkiem do niego, sprawia, że D. Myśliwiec tworząc danie myśli o nim również jako o medium zmysłowej komunikacji z gośćmi.