Jak powiedziała rzeczniczka muzeum Beata Ryń, celem projektu była ochrona tradycyjnych, odchodzących w zapomnienie kuchennych receptur i promocja produktów lokalnych - pokazanie, że można z nich stworzyć smaczne i zdrowe potrawy.
Ryń przypomniała, że tradycyjna kuchnia kielecka była bardzo skromna, opierała się głównie na ziemniakach i produktach mącznych. "Okazuje się, że nasza kuchnia stwarzana ze skromnych produktów, jest niesamowicie smaczna" – ocenia rzeczniczka muzeum.
W filmach multimedialnej książki kucharskiej, dostępnej na stronie internetowej Muzeum Wsi Kieleckiej, pokazano, jak powstają świętokrzyskie przekąski, zupy i dania główne.
Przykładem jest chrzanica - przystawka sporządzana z wędzonej kiełbasy, boczku, jajek i chrzanu - czy soczewioki - pierogi z ciasta z dodatkiem koperku, wypełnione farszem z soczewicy. Inne potrawy to: barszcz chłopski z fasolą, flaki gęsie z czerwoną soczewicą, gęś nadziewana gruszkami i morelą oraz chłopskie jadło - rodzaj zapiekanki.
Produkty potrzebne do przyrządzania poszczególnych dań, etapy powstawania potraw i sposób ich podawania zarejestrowano podczas warsztatów, w których uczestniczyli mistrzowie kuchni oraz osoby prowadzące gospodarstwa agroturystyczne i punkty gastronomiczne z daniami regionalnymi w powiecie kieleckim.
Zdaniem Beaty Ryń najważniejsza dla wszystkich była wymiana doświadczeń, a dla właścicieli gospodarstw czy lokalnych restauratorów - także nauka sposobu pokazania i podania potraw.
Zajęcia odbywały się w centrum dydaktyczno-konferencyjnym Kuźnia Smaków, przy skansenie w Tokarni.
"Mistrzowie po krótkim wprowadzeniu ‘zapędzili’ uczestników do kuchni, gdzie pracowali oni pod nadzorem kucharzy. Zwieńczeniem była wspólna degustacja i rozmowa na temat tego, co udało się ugotować. Niektóre panie wdrożyły te potrawy w swoich gospodarstwach - i już cieszą się one dużą popularnością gości" - dodała Ryń.
Ryń podkreśliła też, że innym ważnym celem projektu było podniesie atrakcyjności oferty gospodarstw agroturystycznych, mając na uwadze modną w ostatnim czasie turystykę kulinarną - czyli podróże szlakiem potraw sporządzanych z regionalnych produktów.
"To krok ku temu, żeby ochronić stare receptury, zbudować silną markę produktu lokalnego, dobrych ziemniaków, kasz, gęsiny. Mamy się czym pochwalić, żeby ugotować potrawy, które zachwycą najwytrawniejsze podniebienie" - oceniła.
Projekt "Góry Świętokrzyskie - Smak Tradycji" był realizowany w ramach szerszego przedsięwzięcia "Góry Świętokrzyskie naszą przyszłością", współfinansowanego przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi UE.
Ze względu na duże zainteresowanie formą interaktywnych zajęć, Muzeum Wsi Kieleckiej chce aplikować o dofinansowanie podobnych przedsięwzięć, związanych z ochroną dziedzictwa niematerialnego dawnej wsi.
Muzeum Wsi Kieleckiej rozpoczęło działalność w 1977 r. W jego skład wchodzą: Park Etnograficzny w Tokarni, Dworek Laszczyków w Kielcach, Muzeum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie oraz pojedyncze obiekty m.in. w Bodzentynie i Szwarszowicach.
Źródło: PAP, oprac. MP