Fotograf Nicolas Grospierre zaprezentuje widzom wystawa zdjęć "Bary mleczne". Sieć tanich barów należących do Spółdzielni Społem powstała w Polsce w końcu lat 50. XX wielu. Sprywatyzowane po 1989 roku, pozostały tylko nieliczne, kontynuując tradycję jadłodajni dla mniej zamożnych klientów (studentów, emerytów, bezdomnych), w których można dobrze zjeść za niewielkie pieniądze. Ich nazwa wiąże się z zasadą niesprzedawania alkoholu, a początkowo także mięsa. XXI wiek przyniósł barom mlecznym potężną konkurencję w postaci zachodnich fast-foodów. Dzisiaj pozostały już tylko nieliczne.
Gruzińska Supra i toasty mistrzów
Dagna Jakubowska, rzeźbiarka i kuratorka "Polityki kuchennej" przygotowała cykl akcji kulinarnych, instalacji i performansów zatytułowany "Kongres Kulinarny". Jego uczestnikami i współtwórcami będą Ukraińcy mieszkający w Warszawie – migranci, próbujący układać sobie życie w nowej rzeczywistości. Bohaterowie są przewodnikami po Warszawie, współczesnej Ukrainie, interpretatorami obecnych wydarzeń politycznych, biorą udział w rozpoczynającej się debacie na temat skomplikowanych i często ztabuizowanych relacji polsko-ukraińskich.
Kuchnia jest tu potraktowana jako nieoficjalna przestrzeń domowa, przestrzeń komunikacji, a także jako przejaw kultury narodowej. Analiza kuchni odsłania skomplikowane relacje polityczne, historyczne i ekonomiczne, ujawnia polską nostalgię postkolonialną, a także mechanizmy konstruowania tożsamości narodowej.
Gruziński kolektyw artystyczny Bouillon Group z Tbilisi pokaże publiczności performans inspirowany Suprą, tradycyjną gruzińską ucztą, z udziałem Tamady, mistrza toastów.Tamada jako niekwestionowany autorytet, którego słowa są niepisanym prawem dba o przebieg pół-prywatnej, pół-publicznej kolacji. Opowiada historie, nazywa najskrytsze pragnienia przybyłych, dodaje filozoficzne i polityczne komentarze.W ramach wydarzenia artyści wspólnie z uczestnikami testować będą m.in. moc głosu i siłę performansu i wywrotowy potencjał tkwiący w każdej sytuacji społecznej
Jadłodajnia muzyczna
Wątek jedzenia i picia, produktów spożywczych czy procesu produkcji żywności będzie także tematem autorskiego DJ-setu przygotowanego przez Kamila Antosiewicza, wydawcę Magazynu Smak - kwartalnika o kulturze jedzenia.
Placu Budowy będzie działać też punkt żywieniowy – jadłodajnia serwująca potrawy kuchni ukraińskiej. Na wybór potraw będą miały wpływ poszukiwania dotyczące relacji kulturowych, ekonomicznych i politycznych w Europie Wschodniej. Menu będzie się zmieniać. Powstanie również biograficzna kompozycja potraw autorstwa Ukrainek mieszkających i pracujących w Warszawie, między innymi Natalii Galytskiej i Lesi Kostiny z Klubu Ukraińskich Kobiet.
"Polityka kuchenna" odbywać się będzie w siedzibie Nowego Teatru przy ul. Madalińskiego w Warszawie 28 i 29 czerwca 2014r.
Szczegóły projektu na www. nowyteatr.org.pl
źródła: materiały nadesłane, oprac. AL