Gdzie jeść? Już jest przewodnik kulinarny Gault & Millau 2016!
390 restauracji, 100 hoteli i 120 produktów regionalnych wyróżniono w drugiej polskiej edycji prestiżowego przewodnika gastronomicznego Gault & Millau, która ukazała się kilka dni temu.
Szefem roku został Paweł Oszczyk z warszawskiej restauracji La Rotisserie. Kobietą-szefem roku ogłoszono Justynę Słupską-Kartaczowską z Aquario (Wrocław). W kategorii "szef kuchni tradycyjnej" zwyciężył Michał Kuter z poznańskiej restauracji A Nóż Widelec. Z kolei Michał Bryś (L'Enfant Terrible, Warszawa) został nagrodzony jako szef jutra, a w kategorii "młody talent" zwyciężył Adrian Klonowski, który gotuje w restauracji Metamorfoza w Gdańsku.
Redaktor naczelna polskiej edycji przewodnika Justyna Adamczyk zauważyła, że polscy szefowie nie tylko reprezentują coraz wyższy poziom, ale wracają do polskiej tradycji kulinarnej. Zamiast kolejnych miejsc z kuchnią obcą, powstają lokale czerpiące z narodowej tradycji. To właśnie m.in. ze względu na rosnące zainteresowanie polską kuchnią tegoroczny przewodnik ukazał się zarówno po polsku, jak i po angielsku. Zdaniem laureatów i wydawcy polska kuchnia – sięgająca do tradycji i wykorzystująca lokalne produkty, ma szansę zaistnieć w świecie.
By znaleźć się w przewodniku, restauracja musi zdobyć minimum 10 na 20 punktów. O zasadach przyznawania wyróżnień mowa była tutaj.
W tym roku cztery czapki otrzymały tylko dwie restauracje. Swoją pozycję utrzymała najbardziej utytułowana polska restauracja Atelier Amaro z Warszawy, której właściciel Wojciech Modest Amaro w ubiegłym roku został wyróżniony tytułem szefa roku. Z kolei restauracja Senses w Reducie Banku Polskiego, której szefuje Andrea Camastra (szef jutra Gault&Milau 2015) w tym roku podium dzieli właśnie z Atelier Amaro.
Trzy czapki otrzymały m.in. warszawskie restauracje: Concept 13, La Rotisserie przy hotelu butikowym Mammaison Hotel Le Regina, L'Enfant Terrible. W Krakowie trzema czapkami nagrodzono restaurację w hotelu Copernicus, w Poznaniu restaurację A Nóż Widelec, w Gdańsku restauracje Mercato w hotelu Hilton oraz Metamorfozę. Również Śląsk może się pochwalić trzema czapkami, gdyż takie otrzymała Wodna Wieża - Steampunk Restaurant w Pszczynie.
Gali towarzyszyła kolacja degustacyjna. W menu znalazły się dania przygotowane przez laureatów: przystawka z wędzonego pstrąga zimnowodnego z pietruszką i mirabelką; biały barszcz z krokietem z wędzonych żeber z chrupiącym boczkiem, jajem przepiórczym i purée z leśnymi grzybami; kaczka z grilla z płaskurką, śmietaną i czarnym bzem, a na deser czekoladowo-kawowe gateaux i lody czekoladowo-makowe.
W przewodniku wyróżniono też najlepsze pensjonaty i hotele oraz unikatowe produkty regionalne, wytwarzane na ogół przez rodzinne przedsiębiorstwa (lokalne piwa, sery, ekologiczne miody, nalewki, oleje tłoczone na zimno, wypieki, wędliny, przetwory warzywne i owocowe, nabiał, cydry i wina).
[{"nid":"5683","uuid":"da15b540-7f7e-4039-a960-27f5d6f47365","type":"article","langcode":"pl","field_event_date":"","title":"Jak by\u0107 autorem - w kinie?","field_introduction":"Polskie warto\u015bciowe artystycznie kino i kino autorskie - to niemal synonimy. Niewiele znale\u017a\u0107 mo\u017cna wyj\u0105tk\u00f3w, kt\u00f3re potwierdza\u0142yby t\u0119 regu\u0142\u0119. Wyj\u0105tki te by\u0142y rzadkie w przesz\u0142o\u015bci, dzi\u015b s\u0105 nieco cz\u0119stsze, ale i dobrych film\u00f3w dzi\u015b mniej ni\u017c to kiedy\u015b bywa\u0142o.","field_summary":"Polskie warto\u015bciowe artystycznie kino i kino autorskie - to niemal synonimy. Niewiele znale\u017a\u0107 mo\u017cna wyj\u0105tk\u00f3w, kt\u00f3re potwierdza\u0142yby t\u0119 regu\u0142\u0119. ","topics_data":"a:2:{i:0;a:3:{s:3:\u0022tid\u0022;s:5:\u002259606\u0022;s:4:\u0022name\u0022;s:5:\u0022#film\u0022;s:4:\u0022path\u0022;a:2:{s:5:\u0022alias\u0022;s:11:\u0022\/temat\/film\u0022;s:8:\u0022langcode\u0022;s:2:\u0022pl\u0022;}}i:1;a:3:{s:3:\u0022tid\u0022;s:5:\u002259644\u0022;s:4:\u0022name\u0022;s:8:\u0022#culture\u0022;s:4:\u0022path\u0022;a:2:{s:5:\u0022alias\u0022;s:14:\u0022\/temat\/culture\u0022;s:8:\u0022langcode\u0022;s:2:\u0022pl\u0022;}}}","field_cover_display":"default","image_title":"","image_alt":"","image_360_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/360_auto\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=dDrSUPHB","image_260_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/260_auto_cover\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=X4Lh2eRO","image_560_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/560_auto\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=J0lQPp1U","image_860_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/860_auto\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=sh3wvsAS","image_1160_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/1160_auto\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=9irS4_Jn","field_video_media":"","field_media_video_file":"","field_media_video_embed":"","field_gallery_pictures":"","field_duration":"","cover_height":"266","cover_width":"470","cover_ratio_percent":"56.5957","path":"pl\/node\/5683","path_node":"\/pl\/node\/5683"}]