Fuzja smaków, fuzja kultur
Rocznica 600-lecia nawiązania stosunków dyplomatycznych między Polską a Turcją stanowi punkt wyjścia nie tylko dla przypomnienia historycznych kontaktów obu krajów, lecz także okazję do nawiązania nowych relacji na wielu płaszczyznach: intelektualnej, biznesowej, kulturalnej, a nawet kulinarnej.
W ramach obchodów Instytut Adama Mickiewicza, pod swoją flagową marką Culture.pl, we współpracy z poznańską restauracją Concordia Taste, będącą częścią Concordia Design, realizuje autorski projekt z zakresu food design.
Do udziału zaproszeni zostali szefowie kuchni z Polski i Turcji, którzy skosztują specjałów lokalnej kuchni, poznają nawzajem rodzime produkty, techniki ich wytwarzania czy konserwacji oraz procesy technologiczne wykorzystywane zarówno w tureckiej, jak i polskiej kuchni.
Będzie to niezwykła okazja do wymiany wiedzy i wzajemnej inspiracji – efektem tego przedsięwzięcia będzie wyjątkowy polsko-turecki album kulinarny. Każdy z kucharzy przygotuje przepisy oparte o polskie i tureckie tradycje kulinarne. Łącznie powstanie kilkanaście przepisów, które będą prawdziwą fuzją smaków obu krajów. Premiera albumu odbędzie się w ramach Istanbul Design Biennale w listopadzie 2014 roku, podczas którego przygotowana zostanie wyjątkowa kolacja z wykorzystaniem opracowanych przepisów.
Styl wyświetlania galerii
wyświetl slajdy
W maju zakończył się pierwszy etap projektu, podczas którego wyłoniono jego uczestników. 10 lipca 2014 tureccy kucharzeprzyjechali na warsztaty do Polski. Szefowie kuchni zasmakowali tradycyjnych polskich potraw i poznali tajniki gotowania „po polsku”, używając do tego produktów, które dostępne są również w Turcji.
Styl wyświetlania galerii
wyświetl slajdy
Spotkali się m. in. w Poznaniu w restauracji Concordia Taste, gdzie spróbowali narodowych specjałów – m.in. serów, pieczywa i wędlin, a także masła, którego w Turcji się właściwie nie używa i jest smakiem rzadko spotykanym. Tureccy kucharze uczyli się charakterystycznych dla Polski sposobów obróbki jedzenia: peklowania i marynowania. Goście poznali tradycję łowiecką, wybierając się na polskie polowanie. Etap ten został poprzedzony wizytą studyjną szefa Semi Hakim w Concordia Taste w Poznaniu. Zainspirowany smakami polskiej kuchni Hakim przygotował autorskie dania i zaserwował podczas specjalnego spotkania z tureckimi bloggerami w Stambule (http://goo.gl/kuYN6P).
Styl wyświetlania galerii
wyświetl slajdy
Trzecim etapem kulinarnego projektu będą warsztaty wszystkich zaangażowanych
w projekt szefów kuchni organizowane w Instytucie Salt Kitchen w Stambule.
Album kulinarny – efekt współpracy tureckich i polskich kucharzy – będzie nie tylko uwiecznieniem wyjątkowych przepisów, które powstaną, ale także zapisem fascynujących historii i inspirujących spotkań, które stoją za nimi. Będzie prezentacją fuzji polskich i tureckich smaków. Album wydany zostanie w dwóch językach – angielskim i tureckim.
Styl wyświetlania galerii
wyświetl slajdy
Semi Hakim w Polsce, 17-19 czerwca 2014.
Styl wyświetlania galerii
wyświetl slajdy
Spotkanie blogerów w SALT Galata, Istanbul, 25 czerwca 2014.
Restauracje, które wzięły udział w pierwszym etapie projektu: :
Maya – szef kuchni Didem Senol
Kiva Han Restaurant – szefowie kuchni Adnan Şahin and Önder Köse
Yeni Lokata – szef kuchni Civan Er
Mikla – szef kuchni Mehmet Gurs
Salt Institute, Galata & Gastronomika– szef kuchni Semi Hakim
Sekizisitanbul – szef kuchni Maksut Askar
Concordia Taste – szef kuchni Tomasz Trąbski
Chefs taking part in the second part of the project between 10-15 July, 2014 in Poznań:
Didem Senol – restauracja Maya
Semi Hakim – restauracja Instytut Salt, Galata
Maksut Askar – restauracja Sekizisitanbul
Concordia Taste – restauracja Tomasz Trąbski
oprac. LS, lipiec 2014
[{"nid":"5683","uuid":"da15b540-7f7e-4039-a960-27f5d6f47365","type":"article","langcode":"pl","field_event_date":"","title":"Jak by\u0107 autorem - w kinie?","field_introduction":"Polskie warto\u015bciowe artystycznie kino i kino autorskie - to niemal synonimy. Niewiele znale\u017a\u0107 mo\u017cna wyj\u0105tk\u00f3w, kt\u00f3re potwierdza\u0142yby t\u0119 regu\u0142\u0119. Wyj\u0105tki te by\u0142y rzadkie w przesz\u0142o\u015bci, dzi\u015b s\u0105 nieco cz\u0119stsze, ale i dobrych film\u00f3w dzi\u015b mniej ni\u017c to kiedy\u015b bywa\u0142o.","field_summary":"Polskie warto\u015bciowe artystycznie kino i kino autorskie - to niemal synonimy. Niewiele znale\u017a\u0107 mo\u017cna wyj\u0105tk\u00f3w, kt\u00f3re potwierdza\u0142yby t\u0119 regu\u0142\u0119. ","topics_data":"a:2:{i:0;a:3:{s:3:\u0022tid\u0022;s:5:\u002259606\u0022;s:4:\u0022name\u0022;s:5:\u0022#film\u0022;s:4:\u0022path\u0022;a:2:{s:5:\u0022alias\u0022;s:11:\u0022\/temat\/film\u0022;s:8:\u0022langcode\u0022;s:2:\u0022pl\u0022;}}i:1;a:3:{s:3:\u0022tid\u0022;s:5:\u002259644\u0022;s:4:\u0022name\u0022;s:8:\u0022#culture\u0022;s:4:\u0022path\u0022;a:2:{s:5:\u0022alias\u0022;s:14:\u0022\/temat\/culture\u0022;s:8:\u0022langcode\u0022;s:2:\u0022pl\u0022;}}}","field_cover_display":"default","image_title":"","image_alt":"","image_360_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/360_auto\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=dDrSUPHB","image_260_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/260_auto_cover\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=X4Lh2eRO","image_560_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/560_auto\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=J0lQPp1U","image_860_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/860_auto\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=sh3wvsAS","image_1160_auto":"\/sites\/default\/files\/styles\/1160_auto\/public\/field\/image\/machulski_1.jpg?itok=9irS4_Jn","field_video_media":"","field_media_video_file":"","field_media_video_embed":"","field_gallery_pictures":"","field_duration":"","cover_height":"266","cover_width":"470","cover_ratio_percent":"56.5957","path":"pl\/node\/5683","path_node":"\/pl\/node\/5683"}]