Marek Cecuła, Edyta Cieloch, "KITCHEN GARDEN", 2009, fot. Sebastian Zimmer
Projekt „Gastronomia polska: W centrum światowej awangardy” skupia trzy wybitne talenty w tej dziedzinie - Wojciecha Modesta Amaro, Ryana Bromleya oraz Marka Cecułę – z których każdy jest ekspertem w swojej specjalności. Każdy z nich ma również swój skład w światowy dyskurs dotyczący gastronomii.
Podczas spotkania w warszawskim MSNie uczestnicy wysłuchają trzech prezentacji, a następnie będą mieli okazję podyskutować.Wojciech Modest Amaro - znany polski restaurator, właściciel pierwszej polskiej restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin - przedstawi referat„Kuchnia polska a świat – świat a kuchnia polska”. Marek Cecuła opowie o ”Odkrywaniu na nowo przestrzeni pomiędzy stołem a jedzeniem” z perspektywy artysty ceramika, współzałożyciela i dyrektora artystycznego Ćmielów Design Studio. O „Łamaniu zasad na styku sztuki i gastronomii” usłyszymy od Ryana Bromleya - kuratora w dziedzinie gastronomii, badacza polityki żywieniowej i specjalista w badaniu roli zmysłów. Po każdej prezentacji zorganizowany zostanie panel dyskusyjny pozwalający na bardziej szczegółowe przyjrzenie się omawianym problemom oraz zadawanie nurtujących publiczność pytań.
Jak deklarują organizatorzy, będą to: „dojrzałe dyskusje, które wykraczają poza zmysłowość jedzenia, by badać najbardziej ekscytujące i obiecujące kierunki rozkwitającej naukowej dziedziny gastronomii”.
Spotkanie odbędzie się w języku angielskim. Poprowadzi je Kamil Antosiewicz, redaktor Magazynu SMAK.
Zobacz sylwetkę wideo Marka Cecuły tutaj.
Źródło: MSN. Oprac. SW, 20 listopada 2013