Content anchor

SBB

SBB

SBB - dawniej Silesian Blues Band - obwołano najlepszym polskim zespołem rockowym 50-lecia. To trójka muzyków, która zrewolucjonizowała polski rock - a przy tym wciąż istniejący i aktywny na scenie zespół, tworzący w myśli idei zawartej w jednym z rozwinięć nazwy SBB – Szukaj Burzy i Buduje...

Silesian Blues Band powstał w 1971 roku w Siemianowicach Śląski jako zespół Józefa Skrzeka (ex-Breakout), młodego basisty i pianisty. W składzie tria obok lidera znaleźli się Apostolis Anthimos (gitara), 17-letni syn greckich imigrantów oraz Jerzy Piotrowski (perkusja). Intensywne próby, regularne koncerty na Śląsku i pierwsze nagrania radiowe sprawiły, że zespół został dostrzeżony. W latach 1972-73 Silesian Blues Band rozpoczął ponad półtoraroczną współpracę z Czesławem Niemenem (jako grupa Niemen). Koncertowali w Europie (festiwal Rock And Jazz Now w Niemczech, Pori Jazz Festival w Finlandii, Jazz Blizen w Belgii). Nagrali cztery albumy (w tym dwa dla CBS, wyprodukowane przez Reinholda Macka). Latem 1973 muzycy rozstali się z Niemenem, zmienili nazwę na SBB (Szukaj, Burz, Buduj) i rozpoczęli własną karierę. 

Pierwszy album SBB został nagrany na żywo w kwietniu 1974 r., niespełna dwa miesiące po oficjalnym debiucie grupy. Wypełniła go żywiołowa muzyka w duchu Jimi'ego Hendrixa i tria Cream, pełna szaleńczych solówek gitary i przesterowanego basu. Kolejne miesiące działalności to coraz więcej koncertów (Niemcy, Czechy, Węgry, Szwecja) i coraz więcej nagrań (kolejne LP, muzyka ilustracyjna do filmów i TV). Każda kolejna płyta SBB to stopniowe odchodzenie od żywiołowego free-rocka na rzecz przemyślanych i rozbudowanych kompozycji, długich, progresywnych suit z niezwykłym brzmieniem syntezatorów Moog. Od 1977 r. zespół pracuje z niemiecką agencją Aries. Zaczyna regularnie występować w Niemczech, Danii, Finlandii, Holandii, Szwajcarii. Na rynek zachodni przygotowują trzy albumy: „Follow My Dream”, „Welcome” i „Slovenian Girls”. W 1978 r. SBB występuje na festiwalu Roskilde '78 stając się jedną z głównych atrakcji imprezy. W 1980 r. nagrywają album „Memento z banalnym tryptykiem”, uznawany przez wielu za najlepszy progresywny album, jaki powstał w Polsce. 

Grupa powróciła do czynnej działalności w latach 90. Od 2000 r. współpracują z Paulem Wertico (Pat Metheny Group, Larry Coryell), a od 2007 r. z Gaborem Nemethem (Locomotiv GT, Skorpio). W 2005 r. znowu nawiązali współpracę z producentem Reinholdem Mackiem (CD „New Century”) W latach 2004-2006 firma Metal Mind wydała kompletną antologię nagrań zespołu (40 CD!). 

W 2006 r. zespół występił jako gość specjalny Deep Purple na ich koncertach w Polsce oraz jedna z gwiazd Baja Prog 2006 w Meksyku.

W 2014 r. do składu SBB powrócił Jerzy Piotrowski. Oryginalny skład stanie po raz pierwszy na jednej scenie od dwudziestu lat. Zespół koncertuje, nagrywa i nie szuka taniego poklasku. Każdy album to nowe wyzwanie, każdy koncert to nowe spojrzenie na muzykę. Grupa umiejętnie sięga do swojej przeszłości, odnajdując w niej to, co najlepsze. I wciąż szuka, burzy i buduje...

Dyskografia:

Albumy studyjne:
Nowy horyzont (1975, Polskie Nagrania Muza)
Pamięć (1976, Polskie Nagrania Muza)
Ze słowem biegnę do ciebie (1977, Polskie Nagrania Muza)
Jerzyk (1977, Wifon)
Wołanie o brzęk szkła (1978, Supraphon)
Follow My Dream (1978, Spiegelei-Intercord)
SBB (1978, Amiga)
Welcome (1979, Wifon, Spiegelei-Intercord)
Memento z banalnym tryptykiem (1981, Polskie Nagrania Muza)
Nastroje (2002, Jazz’N’Java Records)
New Century (2005, Metal Mind Productions)
The Rock (2007, Metal Mind Productions)
Iron Curtain (2009, Metal Mind Productions)
Blue Trance (2010, Metal Mind Productions)[4]
SBB (2012, Metal Mind Productions)

Albumy koncertowe:
SBB (1974, Polskie Nagrania Muza)
Live 1993 (1994, Stuff)
Live in America '94 (1994, Radio Katowice)
Absolutely Live '98 (1999, Yesterday)
SBB w filharmonii: akt 1 i 2 (1999, 2 CD, Yesterday)
Good Bye! (2000, Moskito Records)
Budai Ifjusagi Park 1977 (2001, KOCH International)
Karlstad Live (2001, KOCH International)
Trio – Live Tournee 2001 (2002, CD Silesia)
Freedom – Live Sopot 1978 (2002, CD Silesia)
29.10.1977 Göttingen Alte Ziegelei (2004, CD Silesia)
Odlot – Live 2004 (2005, CD Silesia)
Live in Theatre 2005 (2005, CD)
Live in Spodek 2006 (2006, Metal Mind Productions)
Complete Tapes 1974 (2007, CD, Metal Mind Productions)
Live in Marburg 1980. The Final Concert (2007, e-silesia.info)
Live in Neckargemünd 1978. From A Town Called N. (2008, e-silesia.info)
Roskilde 1978 (2008, CD, Metal Mind Productions)
Live in Köln 1979. In The Shadow Of The Dom (2009, e-silesia.info)
Live in Opole 1974. Rock przez cały rok (2009, e-silesia.info)
Live in Frankfurt 1977. Follow My Music (2009, e-silesia.info)
Live in Sopot 1978. Extended Freedom (2009, e-silesia.info)
Four Decades (2009, 2CD, Metal Mind Productions)
Live In Czechoslovakia 1980. Three Quarters (2009, e-silesia.info)
Live In Opole 1976. A Late Night Recital (2010, e-silesia.info)
Live Jazz nad Odrą 1975 (2013, GAD Records)

Kontakt:
Booking: [email protected]

Kajetan Prochyra
2014/06/24
Facebook Twitter Reddit Share

Brak podobnych artystów.