Content anchor

Krzysztof Rak

Krzysztof Rak, fot. Łukasz Głowala / AG
Krzysztof Rak, fot. Łukasz Głowala / AG

Jest absolwentem Wydziału Wiedzy o Teatrze PWST im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. W 2005 roku był inicjatorem oraz pierwszym redaktorem naczelnym miesięcznika "Foyer" poświęconego polskiej scenie teatralnej.

W latach 2005-2008 Rak był szefem działu produkcji filmów dokumentalnych HBO Polska oraz jednym z twórców pasma filmowego pt. "Bez cenzury" prezentującego filmy dokumentalne podejmujące kontrowersyjne tematy dotyczące współczesnej Polski.

Był współproducentem dziewięciu filmów dokumentalnych. Wśród nich znalazły się takie tytuły jak "Wojownik" Jacka Bławuta opowiadający historię sukcesu i upadku kickboksera Marka Piotrowskiego, a także "Śmierć z ludzką twarzą" i "Istnienie" Marcina Koszałki oraz serial dokumentalny "Wyrok na życie" tego samego reżysera.

"Ostatnia akcja"

 

 

W 2009 roku na ekrany trafił pierwszy film napisany przez Krzysztofa Raka. "Ostatnia akcja" Michała Rogalskiego to komediowa opowieść o grupie byłych żołnierzy AK, uczestników powstania warszawskiego, którzy w późnej jesieni życia ruszają do ostatniej akcji, by stawić czoło okrutnym gangsterom terroryzującym miasto. Obraz z Janem Machulskim, Barbarą Krafftówną, Alicją Janowską oraz Marianem Kociniakiem w rolach krzepkich wojowników w 2009 roku otrzymał nagrodę Publiczności koszalińskiego festiwalu Młodzi i Film.

Tak zaczęła się przygoda Krzysztofa Raka z kinem fabularnym, w którym pracował zarówno jako scenarzysta jak i producent. Fabularnym debiutem producenckim Raka był film "Big Love" Barbary Białowąs z 2012 roku, od którego rozpoczęła się współpraca scenarzysty z Piotrem Woźniakiem-Starakiem.

"Bogowie"

 

 

Ich następnym wspólnym projektem byli "Bogowie", opowieść o życiu Zbigniewa Religii, słynnego kardiochirurga, który w czasach PRL przecierał szlaki dla polskiej transplantologii. Rak był autorem scenariusza do filmu Łukasza Palkowskiego. Opowiadał o Relidze jako rockendrolowcu polskiej medycyny, buntowniku, który wbrew wszystkiemu chce zrewolucjonizować polską kardiochirurgię.

"Bogowie" to najbardziej "amerykański" z polskich filmów ostatnich lat, historia self-made mana, który w trudnych czasach PRL-u urzeczywistnił wielkie zawodowe marzenie, daleko wykraczające poza ramy przaśno-paździerzowej epoki. Ale "Bogowie" nie są prostą opowieścią o wielkim sukcesie, to także historia o ciągłym podnoszeniu się z upadku. – czytamy w recenzji Culture.pl

Film "Bogowie" Łukasza Palkowskiego zdobył aż pięć nagród 39. Festiwalu Filmowego w Gdyni. Wśród... Czytaj dalej about: "Bogowie" wygrywają 39. Festiwal Filmowy

W biografii Zbigniewa Religi Krzysztof Rak dostrzegł bowiem opowieść o burzliwej epoce, ale też o człowieku z krwi i kości, tym piękniejszym i prawdziwszym, że niepozbawionym słabości i skaz. "Bogowie" łączyli filmową biografię z dramatem medycznym, a komedia spotykała się w nich z melodramatem.

W 2014 roku film stał się największym odkryciem 39. Festiwalu Filmowego w Gdyni, zgarniając pięć nagród Konkursu Głównego. Prócz Złotych Lwów dla najlepszego filmu, obraz Łukasza Palkowskiego otrzymał także nagrody za charakteryzację, scenografię i najlepszą pierwszoplanową rolę męską dla Tomasza Kota. Nagroda dla najlepszego scenarzysty zasłużenie trafiła w ręce Krzysztofa Raka.

"Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej"

 

 

W swym kolejnym filmie Rak znowu udawał się w podróż do PRL-owskiej przeszłości. W "Sztuce kochania czyli historii Michaliny Wisłockiej" wyreżyserowanej przez Marię Sadowską opowiadał o autorce "Sztuki kochania", najpopularniejszego w Polsce poradnika o miłości, który w latach 70. sprzedał się w kilkumilionowym nakładzie.

Biograficzna opowieść o Michalinie Wisłockiej spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem krytyków.

Film, który jeszcze niedawno mógłby być odebrany jako wciągający, zrealizowany z dbałością o realia, historyczny obrazek na pikantny temat, dziś, w dobie konserwatywnej kontrrewolucji, skierowanej szczególnie w kobiecą wolność i seksualność, staje się wypowiedzią polityczną. – pisała o "Sztuce kochania" Aneta Kyzioł.

Dorota Kostrzewa pisała zaś w Filmwebie:

Krzysztof Rak, scenarzysta filmu(…) zadbał, by perypetie bohaterki były nie tylko dramatyczne, ale też angażujące i w wielu momentach bardzo zabawne – ujmujące są nie tylko dialogi oraz sceny wyszydzające absurdy PRL-u, ale też momenty w konwencji heist movie, w których Wisłocka, wcielając w życie swój plan, pogrywa na nosach adwersarzy".

Film Marii Sadowskiej ze scenariuszem Krzysztofa Raka trafił na ekrany 27 stycznia 2017 roku.

Filmografia:

Scenarzysta:

  • 2017 "Sztuka kochania czyli Historia Michaliny Wisłockiej" (reż. Maria Sadowska)
  • 2014 "Bogowie" (reż. Łukasz Palkowski)
  • 2009 "Ostatnia akcja" (reż. Michał Rogalski)

Producent

  • 2006 "Śmierć z ludzką twarzą" (reż. Marcin Koszałka)
  • 2007 "Śląski interes" (reż. Michał Rogalski)
  • 2007 "Wojownik (reż. Jacek Bławut)
  • 2007 "Istnienie" (reż. Marcin Koszałka)
  • 2007 "Homo.pl" (reż. Robert Gliński)
  • 2008 "Krąg rodziców" (reż. Tadeusz Król (reżyser))
  • 2008 "Afrykański sen" (reż. Władysław Jurkow)
  • 2008 "Wyrok na życie" (reż. Marcin Koszałka)
  • 2008 "Pierwsza prosta" (reż. Andrzej Celiński)
  • 2008 "Faceci do wynajęcia " (reż. Edward Porembny)
  • 2012 "Big Love" (reż. Barbara Białowąs)

Źródła: Polityka, Filmweb, opr. BS.

Obrazek użytkownika Culture.pl
Culture.pl
2017/02/02

Krzysztof Rak

Dzieła

Kadr z filmu "Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej" w reżyserii Marii Sadowskiej, 2016. Na zdjęciu: Magdalena Boczarska, fot. © Jarosław Sosiński / Watchout Productions

Filmowa biografia Michaliny Wisłockiej równie wiele mówi o jej bohaterce, jak i o polskiej seksualności jako temacie tabu. Dowcipny, dobrze zagrany film Sadowskiej to filmowa rozrywka na niezłym poziomie. Czytaj dalej about: "Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej"

Krzysztof Rak

Artykuły

Kadr z filmu "Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej" w reżyserii Marii Sadowskiej, 2016. Na zdjęciu: Magdalena Boczarska, fot. © Jarosław Sosiński / Watchout Productions

"Sztuka kochania" Marii Sadowskiej ma wszystko, by stać się największym przebojem polskiego kina 2017 roku. O filmie, jego twórcach oraz o tym, co sukces biograficznego filmu Sadowskiej mówi o polskim kinie piszemy w Culture.pl. Czytaj dalej about: "Sztuka kochania" czyli rewolucja seksualna na ekranie

Krzysztof Rak
Podobni twórcy