Content anchor

Krzysztof Dys

Krzysztof Dys, fot. Radosław Berenta
Krzysztof Dys, fot. Radosław Berenta

Krzysztof Dys jest jednym z bardziej oryginalnych pianistów na polskiej scenie jazzowej. Jego grę słychać tak w zespołach bliższych jazzowemu mainstreamowi jak i w awangardowych projektach klarnecisty Wacława Zimpla. 

Rocznik 1982, polski pianista, improwizator. Wykształcenie klasyczne zdobył w Akademii Muzycznej im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu, w klasie fortepianu klasycznego. Obecnie jako doktor sztuk muzycznych wykłada na tej uczelni, pracując jako adiunkt w klasie fortepianu jazzowego. Jako młody pianista zdobył prestiżowe nagrody zarówno na polu muzyki klasycznej – 2007: III nagroda, International Piano Competition of the Russian Conservatory Alexander Scriabin, Paris, France – jak i muzyki jazzowej – 2006: II nagroda, Warsaw Jazz Pianist Contest, Warsaw, Poland; 2006: Grand Prix, "Jazz nad Odrą" Festival, kwartet Soundcheck, Wrocław.

Współpracuje m.in. z awangardowym klarnecistą Wacławem Zimplem, współtworząc wraz z nim i perkusistą Hubertem Zemlerem trio LAM, sięgające po muzykę amerykańskich minimalistów. Z Wacław Zimpel Quartet nagrał doskonale przyjęty album "Stone Fog". Krzysztof Dys współpracuje także z uznanym trębaczem Maciejem Fortuną. Jako duet nagrali cieszący się uznaniem album "Tropy", który zdobył drugie miejsce w kategorii najlepszy album roku w zestawieniu portalu jazzowego polish-jazz-blog-spot (2013). W roku 2014 prestiżowe wydawnictwo DUX wydało ich kolejny wspólny album "Maciejewski Variations". Krzysztofa Dysa słychać także w zespołach bliższych jazzowemu mainstreamowi.

Od 2002 roku Dys jest członkiem kwartetu Soundcheck tworzonego z Maciejem "Kocinem" Kocińskim (saksofon), Andrzejem Święsem (kontrabas) i  Krzysztofem Szmańdą (perkusja). Grupa ma w swym dorobku sześć albumów i szereg nagród na prestiżowych festiwalach w Polsce i zagranicą. Dys jest również związany z nurtem nowej muzyki żydowskiej. Od wielu lat współpracuje z wokalistką Leną Piękniewską i razem z nią współtworzy projekt "Kołysanki na wieczny sen", który w 2012 roku został uwieczniony na płycie. W roku 2015 na zaproszenie festiwalu Tzadik stworzył solowy recital poświęcony muzyce Mordechaja Gebirtiga.

Wrażliwość i nietuzinkowość osobowości, a może nawet swego rodzaju osobliwości muzycznej wyrażonej przez Krzysztofa Dysa podkreśla wielu jego słuchaczy. Jest wśród nich również postać niezwykła – Evan Ziporyn, jeden z najznakomitszych klarnecistów i wizjonerów muzyki współczesnej, zdobywca Grammy, dyrektor MIT's new Center for Art Science and Technology, który napisał:

"Dzięki swoim rozlicznym talentom Krzysztof Dys jest niezwykle ważną postacią we współczesnej muzyce. Prezentuje inny, świeży głos dzięki połączeniu swoich zdolności wirtuoza i kreatywnego umysłu. Tym samym swoją twórczością wypełnia lukę pomiędzy nową muzyką a jazzem. To muzyk  najwyższego kalibru i jestem przekonany, że w ciągu najbliższych kilku lat jego pozycja poważanego artysty umocni się dzięki wzrastającej międzynarodowej sławie".  

 

Bieżące projekty:

  • Duo with Maciej Fortuna
  • Maciej Fortuna Quartet
  • Sounchcek

Nagrody i wyróżnienia:

  • 2007: 3 nagroda,  International Piano Competition of the Russian Conservatory Alexander Scriabin, Paris, France
  • 2006:  2 nagroda, Warsaw Jazz Pianist Contest, Warsaw, Poland
  • 2006:  Grand Prix, “Jazz nad Odrą” Festival, with Soundcheck, Wrocław, Poland

Wybrana dyskografia:

  • 2013: Tropy, with Maciej Fortuna, FM Reocrds
  • 2012:  Kołysanki na Wieczny Sen, Soundcheck feat. Lena Piękniewska
  • 2011: Marysia – wiersze z Kazachstanu, Soundcheck feat.Aga Kiepuszewska
  • 2010: Reperkusje, Soundcheck, Jazz Forum Records
  • 2010: Soundcheck III, druglum records
  • 2007: Soundcheck II, Soundcheck
  • 2005: Soundcheck I, Soundcheck
  • 2010: Lost keys, Maciej Fortuna Quartet (nomination to “Fryderyki” Award)

Współpracował m.in. z:

Jerzy Milian, Mikołaj Trzaska, Wacław Zimpel, Maciej Fortuna, Maciej “Kocin” Kociński,  Andrzej Święs, Krzysztof Szmańda,  Jakub Mielcarek, Przemysław Jarosz

 

Kontakt:
 [email protected]
Phone: 604-284-021
https://www.facebook.com/krzysztof.dys.1?fref=ts

 

Obrazek użytkownika Culture.pl
Culture.pl
2014/06/24
Facebook Twitter Reddit Share

Krzysztof Dys

Artykuły

Wacław Zimpel, fot. Andrzej Sidor/FORUM

Wacław Zimpel, Hubert Zemler, Tomasz Sroczyński i inni. Kto w 2016 roku zaskoczył słuchaczy ciekawymi płytami nawiązującymi do tradycji minimalizmu? Czytaj dalej about: Muzyka 2016: Polska krajem transu i postminimalizmu

Brak podobnych artystów.