Dariusz Jabłoński, fot. Tatiana Jachyra / Forum
Dariusz Jabłoński, fot. Tatiana Jachyra / Forum

Reżyser filmów dokumentalnych i producent. Urodzony w 1961.

Absolwent reżyserii łódzkiej szkoły filmowej. Był asystentem reżysera Krzysztofa Kieślowskiego. Szef studia Apple Film Production, założonego w 1990. Od 1994 wiceprezes, a od 1999 prezes Stowarzyszenia Niezależnych Producentów Filmowych i Telewizyjnych. W 2000 został prezesem nowopowołanej Krajowej Izby Producentów Audiowizualnych.

FilmografiaJako reżyser:

  • 1986: Wizyta starszej pani
  • 1990: Lepszy świat (współreżyseria z Władysławem Wasilewskim)
  • 1992: Mondo Migliore (współreżyseria z Władysławem Wasilewskim)
  • 1994: Spotkanie (współreżyseria z Władysławem Wasilewskim)
  • 1998: Fotoamator

Jako producent:

  • 1993: Hrabal (dok.)
  • 1996: Gry uliczne, Psy totalitaryzmu (dok.)
  • 1998: Małżowina, Zabić Sekala
  • 1999: Patrzę na ciebie Marysiu, Wrota Europy
  • 2000: Pokolenie 2000, Sezon na leszcza;
  • 2001: Przeżyć Przedwiośnie (dok.)


Opracowanie: czerwiec 2004.