Content anchor

Dariusz Jabłoński

Dariusz Jabłoński, fot. Tatiana Jachyra / Forum
Dariusz Jabłoński, fot. Tatiana Jachyra / Forum

Reżyser filmów dokumentalnych i producent. Urodzony w 1961.

Absolwent reżyserii łódzkiej szkoły filmowej. Był asystentem reżysera Krzysztofa Kieślowskiego. Szef studia Apple Film Production, założonego w 1990. Od 1994 wiceprezes, a od 1999 prezes Stowarzyszenia Niezależnych Producentów Filmowych i Telewizyjnych. W 2000 został prezesem nowopowołanej Krajowej Izby Producentów Audiowizualnych.

FilmografiaJako reżyser:

  • 1986: Wizyta starszej pani
  • 1990: Lepszy świat (współreżyseria z Władysławem Wasilewskim)
  • 1992: Mondo Migliore (współreżyseria z Władysławem Wasilewskim)
  • 1994: Spotkanie (współreżyseria z Władysławem Wasilewskim)
  • 1998: Fotoamator

Jako producent:

  • 1993: Hrabal (dok.)
  • 1996: Gry uliczne, Psy totalitaryzmu (dok.)
  • 1998: Małżowina, Zabić Sekala
  • 1999: Patrzę na ciebie Marysiu, Wrota Europy
  • 2000: Pokolenie 2000, Sezon na leszcza;
  • 2001: Przeżyć Przedwiośnie (dok.)


Opracowanie: czerwiec 2004.
 

Culture.pl
Culture.pl
2014/04/30
Facebook Twitter Reddit Share

Dariusz Jabłoński

Dzieła

Film dokumentalny Dariusza Jabłońskiego z 1998 roku.Czytaj dalej about: Fotoamator

Dariusz Jabłoński

Artykuły

Marcin Dorociński wcielił się w rolę pułkownika Ryszarda Kuklińskiego w najnowszym filmie Władysława Pasikowskiego "Jack Strong". Obraz trafi do kin 7 lutego 2014. Czytaj dalej about: Pasikowski kręci o Kuklińskim

Agnieszka Holland za film "W ciemności", Wojciech Smarzowski za "Różę" i Jan Komasa za "Salę samobójców" zostali nominowani do Polskich Nagród Filmowych Orły 2012. Czytaj dalej about: Holland, Smarzowski i Komasa powalczą o filmowe Orły 2012

Dariusz Jabłoński

Wydarzenia

11sty'13

Wielka miłość, szpiegowska intryga i widmo zbliżającej się wojny. "Szpiedzy w Warszawie", wspólny serial TVP i brytyjskiej BBC z polsko-angielskimi gwiazdami w obsadzie na ekranach już od 11 stycznia. Czytaj dalej about: "Szpiedzy w Warszawie" polsko-brytyjski serial już na ekranach