Content anchor

Bartosz (Bartek) Konopka

Bartek Konopka, Warszawa,
17 listopada 2009,
fot. VIPHOTO/East News

Autor scenariuszy, reżyser filmów fabularnych i dokumentalnych. Urodzony 8 września 1972 roku w Myślenicach.

Jest absolwentem filmoznawstwa na Uniwersytecie Jagiellońskim oraz reżyserii na Wydziale Radia i Telewizji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach (2002). Studiował również podyplomowe dziennikarstwo na Uniwersytecie Warszawskim. Szlify dokumentalisty zdobywał pracując w telewizji oraz podczas kursu dokumentalnego w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. W roku 2003 wygrał konkurs organizowany przez telewizję Planete na scenariusz dokumentu, co otworzyło mu drogę na małe ekrany w kilku telewizjach europejskich oraz kilkunastu oddziałach Planete na świecie.

W dziedzinie fabuły już jego pierwszy autorski film "Trójka do wzięcia" (2006) został obsypany nagrodami. Jest to opowieść o wyzwaniu dla szesnastoletniej bohaterki, którą śmiertelna choroba matki zmusza do opieki nad dwójką młodszego rodzeństwa i ucieczką dzieci przed instytucjonalnymi zakusami umieszczenia ich w pogotowiu opiekuńczym.

Konopka reżyserował też odcinki 8-13 serialu "Królowie śródmieścia" (2006-2007). W roku 2010 przystąpił do reżyserii "Lęku wysokości". To z kolei historia młodego reportera telewizyjnego, którego podziwiany ojciec staje się nieoczekiwanie pensjonariuszem szpitala psychiatrycznego.

Obok fabuł reżyseruje również filmy dokumentalne. Zaczął od scenariusza, realizacji i montażu obrazu "Niebo nad Europą" (2003). Z uznaniem spotkały się również następne jego autorskie filmy. "Ballada o kozie" (2004) według scenariusza i w reżyserii Bartka Konopki opowiada o popegeerowskiej wsi lubuskiej, ukazanej z punktu widzenia kóz, ofiarowanych rodzinom korzystającym z pomocy opieki społecznej. Z podobnymi założeniami nakręcił również "Królika po berlińsku" (2009):

"Na jednym ze spotkań w szkole filmowej Andrzeja Wajdy Marcel Łoziński opowiadał o swoich niezrealizowanych projektach, mówił o królikach, i tak o tym opowiadał, jak o jakimś science fiction - wspominał Bartek Konopka w wywiadzie dla portalu Filmweb. - Z tego, co słyszał, są dwa mury, a pomiędzy tymi murami rosła zielona trawa, a po niej biegały tysiące białych królików. Tworzy się z tej opowieści pewien obraz, przemawiający do wyobraźni, obraz nieco surrealistyczny. I tak wtedy pomyślałem - jaki to jest pomysł! A potem w 1989, jak padał mur, to wszyscy interesowali się ludźmi, kamery skierowane były na górę, a na dole przecież odbywał się ten inny, szczególny exodus. I według Łozińskiego to też było ciekawe, a może nawet bardziej znaczące..."

Średniometrażowy film dokumentalny "Sztuka znikania" ("Art of disappearing"), który Bartek Konopka nakręcił wraz z Piotrem Rosołowskim, przywołuje historię haitańskiego kapłana wudu, Amona Frémona, który na zaproszenie Jerzego Grotowskiego odwiedził Polskę w 1980 r. Polska Rzeczpospolita Ludowa okazała się dlań dziwnym miejscem, gdzie ludzie godzinami stali w kolejkach, jakby chcieli być razem, choć wcale ze sobą nie rozmawiali. Odprawiali niezrozumiałe rytuały na wielkich stadionach. Obserwując wydarzenia stanu wojennego Amon, podobnie jak Adam Mickiewicz w "Dziadach", przywołuje duchy przodków. Odprawia ceremonię wudu, aby uwolnić Polaków od złych mocy. Wyprodukowany przez Instytut Adama Mickiewicza film powstał w cyklu "Przewodnik dla Polaków".

Bartek Konopka jest też współautorem scenariusza i reżyserem (wraz z Maciejem Górskim, Kingą Lewińską, Agnieszką Smoczyńską, Natalią Surmiak) przedstawienia "Sceny z powstania" (2004), eksperymentalnego widowiska Teatru Telewizji pod opieką artystyczną Leszka Wosiewicza.

Był ponadto autorem zdjęć dokumentalnych do filmu "Trzech kumpli" w reżyserii Ewy Stankiewicz i Anny Ferens (2008), opowiadającym o losach kolegów z jednego roku polonistyki UJ: Staszka Pyjasa, Leszka Maleszki i Bronka Wildsteina.

Filmografia:

  • 2003 - "Niebo nad Europą", dokumentalny, scenariusz, reżyseria, montaż;
  • 2003 - "Ćwiczenie piąte" w "Cisza", etiuda szkolna, scenariusz, reżyseria;
  • 2004 - "Sceny z powstania", widowisko Teatru Telewizji, scenariusz, reżyseria; 
  • 2004 - "Ballada o kozie", dokumentalny, scenariusz, reżyseria;
  • 2006 - "Trójka do wzięcia", fabularny, scenariusz, reżyseria;
  • 2006-2007 - "Królowie śródmieścia" (odc. 8-13), fabularny, serial telewizyjny, reżyseria;
  • 2008 - "Trzech kumpli", dokumentalny, zdjęcia dokumentalne, drugi reżyser;
  • 2009 - "Królik po berlińsku", dokumentalny, scenariusz, reżyseria;
  • 2011 - "Lęk wysokości", fabularny, scenariusz, reżyseria;
  • 2013 - "Sztuka znikania", dokumentalny, scenariusz, reżyseria;
  • 2013 - "Nowa Warszawa", dokumentalny, scenariusz, reżyseria;
  • 2014 - "Z łóżka powstałeś", fabularny-krótkometrażowy, scenariusz, rezyseria.

Teledyski:

  • 2000 - "Pułapka" grupy Houk.

Nagrody filmowe:

  • "Cisza" (2003):
2003 - Nancy (Aye Aye Film Festival), wyróżnienie;
2004 - Kraków (Międzynarodowy Festiwal Filmowy "Etiuda"), wyróżnienie honorowe za pracę zbiorową.
 
  • "Ballada o kozie" (2004):
2004 - Neubrandenburg-Szczecin (Europejski Festiwal Filmowy "Dokument ART"), nagroda publiczności;
Toruń (Toruński Offowy Festiwal Filmowy), nagroda publiczności;
Wrocław (Multimedia Festiwal Filmów Optymistycznych "Happy End"), wyróżnienie za lekkość ujęcia istotnego tematu;
Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia"), nagroda dla najlepszego filmu dokumentalnego;
2005 - Cieszyn (Festiwal "Era Nowe Horyzonty"), nagroda w konkursie polskich filmów dokumentalnych.
 
  • "Trójka do wzięcia" (2006):
2007 - Brest (Europejski Festiwal Filmów Krótkometrażowych), Grand Prix;
Gdynia (Festiwal Polskich Filmów Fabularnych), Nagroda Specjalna SFP w konkursie "Młode Kino Polskie";
Koszalin (Koszaliński Festiwal Debiutów Filmowych "Młodzi i Film"), Mały Jantar za najlepszą fabułę w Konkursie Filmów Krótkometrażowych;
Kraków (Festiwal "Slamdance on The Road"), Nagroda Główna;
Nowy Jork (Nowojorski Festiwal Filmów Polskich), Nagroda "Ponad Granicami" im. Krzysztofa Kieślowskiego w kategorii filmu krótkiego;
Sankt Petersburg (FF Krótkich, Dokumentalnych i Animowanych "Message To Man"), nagroda za najlepszy debiut;
Toruń (Toruń Film Festival TOFFI; do 2004 Toruński Offowy Festiwal Filmowy TOFFI), Grand Prix w Konkursie na Najlepszy Krótkometrażowy Film Fabularny oraz Wyróżnienie Honorowe za najlepszy scenariusz w Konkursie na Najlepszy Krótkometrażowy Film Fabularny;
Warszawa (Festiwal Filmu Krótkiego), Nagroda Główna oraz nagroda publiczności;
2008 - Seattle (Seattle Polish Film Festival), nagroda za najlepszy film krótki (2008).
 
  • "Królik po berlińsku" (2009):
2009 -  Chicago (Festiwal Filmu Polskiego), "Złote Zęby" -  nagroda publiczności dla najbardziej interesującego filmu dokumentalnego "za świetny pomysł i oryginalne, humorystyczne ujęcie współczesnej historii";
Neubrandenburg-Szczecin (Europejski Festiwal Filmowy "Dokument ART"), nagroda publiczności;
Jihlava (Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych), Nagroda "Silver Eye" dla najlepszego filmu średniometrażowego;
Kanada (Canadian International Documentary Festival "Hotdocs"), nagroda dla filmu średniometrażowego;
Kraków (Krakowski Festiwal Filmowy - Konkurs Krajowy), Grand Prix "Złoty Lajkonik";
Warszawa (Festiwal Filmowy "Planete Doc Review"), Nagroda Główna w konkursie "Nagroda Magicznej Godziny";
2010 - Batumi (Batumi International Art House Film Festival), Nagroda Specjalna Jury;
Gwarancja Kultury (nagroda TVP Kultura), nagroda w kategorii "Film" za "polski dokument, który podbił świat. Za oscarowe nadzieje. Za najtrafniejszy komentarz do Wiosny Ludów z 89 roku";
Madryt (Międzynarodowy Festiwal Filmów Dokumentalnych "Documenta Madrid"), druga nagroda w kategorii filmów krótkometrażowych;
Oscar (Nagroda Amerykańskiej Akademii Sztuki Filmowej), nominacja w kategorii: krótkometrażowy film dokumentalny;
Rzeszów (Multimedia - Festiwal Filmów Optymistycznych "Happy End"), wyróżnienie;
Września (Ogólnopolski Festiwal Sztuki Filmowej "Prowincjonalia"), Nagroda "Jańcio Wodnik" dla najlepszego filmu dokumentalnego;
2011 - Lund (ArchFilmLund), nagroda dla najlepszego filmu dokumentalnego o mieście/architekturze.
 
  • "Lęk wysokości" (2011):
2011 - Bombaj (Mumbai Film Festival), druga nagroda "The Silver Gateway Award";
Gdynia (Gdynia Film Festival), nagroda za debiut reżyserski;
Ińsko (Ińskie Lato Filmowe), nagroda "Złota Rybka";
2012 - Konin (Przegląd Polskich Filmów Fabularnych "Debiuty"), nagroda publiczności;
Tarnów (Tarnowska Nagroda Filmowa), Nagroda Jury Młodzieżowego "Kamarzysta";
2013 - Orzeł (Polska nagroda Filmowa), nominacja w kategorii: odkrycie roku. 
  • "Z łóżka powstałeś" (2014): 
  2014 Gdynia (Gdynia Film Festival)Nagroda Publiczności "Złota Ryba Multimediaoff" w Przeglądzie Polskiego Kina Niezależnego;
  2015 - Nowy Jork (Brooklyn Film Festival)-Nagroda dla najlepszej krótkometrażowej fabuły;

 

Autor: Janusz R. Kowalczyk;
aktualizacja: KM, luty, 2016

 

Obrazek użytkownika Culture.pl
Culture.pl
2010/02/02
Facebook Twitter Reddit Share

Bartosz (Bartek) Konopka

Dzieła

Bartosz (Bartek) Konopka

Artykuły

Jak wyglądało życie seksualne Polaków w PRL-u? Co zobaczył haitański szaman w komunistycznej Polsce czasów stanu wojennego? Co rytuały wudu mają wspólnego z wojskowym reżimem generała Jaruzelskiego? Czytaj dalej about: Sztuka znikania

Bartosz (Bartek) Konopka

Wydarzenia

20kwi'12

Fabularny debiut Bartosza Konopki "Lęk wysokości" 20 kwietnia wchodzi do polskich kin... Czytaj dalej about: "Lęk wysokości" w polskich kinach

Brak podobnych artystów.