Content anchor

Magdalena Tomaszewska-Bolałek, "Polish Culinary Paths"


Magdalena Tomaszewska-Bolałek, "Polish Culinary Paths", fot. okładka książki
Magdalena Tomaszewska-Bolałek,
"Polish Culinary Paths", fot. okładka książki

Jaki jest polski smak, jak smakuje Polska? Orientalistka i badaczka kultury żywieniowej, autorka książek kulinarnych i kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS na zlecenie Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Ambasady RP w Seulu przygotowała przewodnik po polskich smakach. 

Publikacja jest dostępna online w wersjach chińskiej, koreańskiej oraz japońskiej. Wersję angielską, drukowaną, od kwietnia można kupić w polskich księgarniach.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek przybliża historię polskiej kultury kulinarnej, opisuje popularne składniki oraz produkty, nie tylko mainstreamowe, ale też regionalne, które przy wykorzystaniu tradycyjnych metod produkują lokalni producenci. Przedstawia rys historyczny, uzupełniony legendami i odwołaniami do sztuki, literatury i znanych osobistości (np. Fryderyka Chopina, Mikołaja Kopernika, Marii Konopnickiej, Bolesława Leśmiana).

Prócz opowieści o polskiej kuchni w książce możemy znaleźć kilkanaście prostych przepisów, m.in. na polski rosół, kaczkę z jabłkami, wątróbkę, tatara wołowego, pierogi z mięsem, żeberka pieczone w piwie, zrazy, smażonego karpia, śledzie, kluski śląskie, placki ziemniaczane, pasty kanapkowe, tradycyjny kompot, nalewkę i pierniczki.

Wersja koreańska, japońska i chińska dostępne są bezpłatnie w formie cyfrowej na stronie MSZ.
 

O innej publikacji o polskiej kuchni, dostępnej online w wersji angielskiej - "Apetite for Poland" (https://www.expo.gov.pl/g2/big/2015_04/710c4cacf8d19b74e79a7691ef3c627b.pdf) - była mowa w jednym z naszych ubiegłorocznych artykułów (http://culture.pl/en/event/feeding-the-planet-energy-for-life-poland-at-...).

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

Pierwsza w Polsce popularno-naukowa pozycja o zmaganiach z deficytem żywności w czasach... Czytaj dalej about: Aleksandra Zaprutko-Janicka, "Okupacja od kuchni"

Culture.pl

Tagi: kuchnia polskafryderyk chopin opisMikołaj Kopernikmaria konopnickabolesław leśmian

Podobał Ci się nasz artykuł? English newsletter here

Zapisz się na newsletter

  • 0 subscribers
  • Zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (tekst jedn. Dz. U. z 2002r. nr 101, poz.926)wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Instytut Adama Mickiewicza (IAM) z siedzibą w Warszawie (00-560), przy ul. Mokotowskiej 25. Podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikom przysługuje prawo dostępu do swoich danych i ich poprawiania.

  • Email Marketingby GetResponse

Zobacz także: