W trakcie festiwalu co roku odbywa się jarmark, na którym swoje produkty oferują producenci regionalnych specjałów, serów, wędlin, pieczywa, miodów, ryb czy nalewek. W tym czasie w Poznaniu można też: spróbować specjałów z różnych stron świata, spotkać się z ekspertami i praktykami kuchni czy wziąć udział degustacjach i pokazach kulinarnych.
Jak podkreślił współtwórca wydarzenia Wojciech Lewandowski, tegoroczna X edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku będzie obfitowała w specjalne, jubileuszowe atrakcje dla uczestników.
"Zupełnie nowym elementem festiwalu będzie fabularna gra fantasy z fantastycznym światem beszamelu, która właśnie na festiwalu będzie miała swoją premierę. To gra stworzona przez Marka Starostę, osobę niezwykle cenioną w środowisku graczy" - podkreślił Lewandowski.
"Będzie to gra fabularna, która rozgrywa się w nieistniejącym świecie z brokułowymi lasami, w którym tytułowy beszamel, czyli słynny francuski sos, odgrywa bardzo ważną rolę. Będzie to rzeczywistość, w której bohaterowie znani ze światów fantasy, jak krasnoludy, elfy będą się zmagać w walce nie tylko na miecze i łuki, ale także na umiejętności kulinarne" - dodał.
Sam twórca w opisie gry podkreślił, że to świat, w którym:
"nienasycone niziołki, obdarzone aż trzema żołądkami, przemierzają tę krainę w poszukiwaniu niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Chcą spróbować pieczonego ogona smoka, przekonać elfy do porzucenia kultu Anoreksji, poznać fantastyczne rasy pożeraczy, inteligentnych kociołków i mechanicznych golemów-szybkowarów".
W ramach tegorocznej edycji, po raz drugi realizowany będzie także projekt "Stół Mieszka i Dobrawy".
"Tym razem do zajęć łączących historyczne wykłady i warsztaty kulinarne chcemy zaprosić nie tylko dzieci, ale i nauczycieli poznańskich szkół podstawowych, aby próżniej w trakcie roku szkolnego mogli z dziećmi ten program edukacyjny powtarzać" - powiedział Lewandowski.
Po raz kolejny w Poznaniu odbędzie się także konkurs na Polską Nalewkę Roku. Jego organizatorzy podkreślają, że jest to najbardziej prestiżowa rywalizacja tego typu w kraju.
"Dla osób zajmujących się wytwarzaniem nalewek w domu, puchar tego konkursu to największe trofeum, jakie można sobie postawić na półce. W tym roku konkurs odbywać się będzie w XII-wiecznych piwnicach, gdzie zasiądzie 10 jurorów, czyli Kapituła Dobrego Smaku" - mówił Lewandowski.
Jak tłumaczył, przed każdym z jurorów ustawiona będzie plansza z kilkudziesięcioma nalewkami, które jurorzy będą smakowali i oceniali przez kilka godzin.
"Poza planszą z nalewkami każdy juror ma obok siebie także jasne piwo i słoik ze świeżo zmieloną kawą. Nie chodzi oczywiście o to, żeby się dopijać tym piwem, ale piana z piwa faktycznie wyciąga słodycz i alkohol z kubków smakowych. Przepłukując usta pianą, odświeża się kubki smakowe. Z kolei kawa, szczególnie powąchanie jej, bardzo oczyszcza receptory w nozdrzach" - zaznaczył Lewandowski.
Jak dodał, organizatorzy dbają, by każdy z trunków oceniony został bardzo rzetelnie.
"Od pierwszej edycji festiwalu mamy też taką zasadę, że całe jury przed ogłoszeniem wyników musi na scenie zaprezentować 'jaskółkę'. Przez dziewięć poprzednich edycji jeszcze nigdy nikt nie upadł" - zaznaczył z uśmiechem Lewandowski.
Wśród festiwalowych wydarzeń znajdą się także m.in. śniadania na trawie, warsztaty zielarskie, czy wykłady "o piwie". Na uczestników festiwalu czekać będzie także "uczta kinowa" w poznańskim kinie Muza, gdzie odbędą się seanse o tematyce kulinarnej, w tym pokaz filmu w reż. Naomi Kawase "Kwiat wiśni i czerwona fasola".
X Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku potrwa do 15 sierpnia 2016.
Źródło: PAP, op: az; 4.08.2016.