Inspektorzy Michelin – oprócz restauracji w 45 innych miastach Europy – docenili również lokale gastronomiczne w Warszawie i Krakowie. Restauracjom przyznawane są następujące wyróżnienia: Gwiazdki Michelin za walory smakowe potraw (od jednej do trzech gwiazdek), Sztućce (łyżka & widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców) oraz Bib Gourmand – za stosunek jakości do ceny.
Na tegorocznej liście polskich restauracji figuruje 45 lokali: 24 z Warszawy oraz 21 z Krakowa. Pięć z nich pojawiło się po raz pierwszy. Po raz kolejny Atelier Amaro Wojciecha Modesta Amaro utrzymało przyznaną w 2013 roku gwiazdkę Michelin (oznaczającej bardzo dobrą kuchnię). Jest to nadal jedyna restauracja nad Wisłą, która może poszczycić się tym wyróżnieniem.
Podobnie jak w 2014 roku, dwie restauracje mieszczące się w Warszawie – Brasserie Warszawską oraz Butchery & Wine uhonorowano wyróżnieniem Bib Gourmand. Jak podkreśla ekipa Butchery & Wine:
"Bib Gourmand obok gwiazdki jest najważniejszym wyróżnieniem kulinarnym przyznawanym przez Przewodnik Michelin. Podczas gdy jedne restauracje wydawały coraz więcej pieniędzy na obrusy, zastawy, sprzęt gastronomiczny, aby zdobyć upragniona gwiazdkę, inne zaczęły serwować bardzo dobre jedzenie w bardzo przystępnej cenie."
W tegorocznym przewodniku zagościły trzy nowe restauracje: warszawska Senses (3 komplety sztućców), Salto (dwa komplety sztućców) oraz Signature (2 komplety sztućców). W Krakowie do zestawienia dołączyły natomiast dwa lokale: włoska restauracja Bianca (1 komplet sztućców) oraz steak house Ed Red (1 komplet sztućców).
Salto to autorska restauracja Martina Gimenez Castro – szefa rodem z Argentyny, zwycięzcy pierwszej polskiej edycji kulinarnego show "Top Chef". Dominują tam południowoamerykańskie smaki, które poddawane są "odważnym akrobacjom". Szefem i współwłaścicielem restauracji Senses jest charyzmatyczny Andrea Camastra, kucharz o francusko-włoskich korzeniach. O swojej restauracji pisze tak: "Senses jest szczerym i emocjonalnym podejściem do jedzenia. Używając najlepszych produktów, tworzymy rzeczy innowacyjne i nowoczesne, a jednocześnie zadziwiająco znajome". Signature to z kolei autorska i nowoczesna kuchnia Wojciecha Kiliana. Restauracja "zaprasza wszystkich potrafiących docenić doskonale podaną porcję niecodziennych smaków, których zwieńczeniem będzie wyróżniający Signature deser" .
Krakowski steak house Ed Red specjalizuje się m.in. w daniach z sezonowanej na sucho wołowiny: "Ed Red kocha mięso, a jego smak zaczyna się od jakości". Szefuje tu jeden z najbardziej uznanych polskich kucharzy – Adam Chrząstowski. Bianca to kameralna mała restauracja w zakątku przy Rynku Głównym i Kościele Mariackim. Lokal oferuje to, co jest kwintesencją włoskiej kuchni – dania proste, ale bazujące na najlepszych składnikach sprowadzanych z różnej części Włoch.
Restauracje warszawskie, które ponownie pojawiły się w przewodniku, to: Amber Room, Atelier Amaro, Belvedere, Michel Moran – Bistro de Paris, Platter by Karol Okrasa, San Lorenzo, Tamka 43, Ale Gloria, Biała Gęś, Brasserie Warszawska, Concept 13, Dom Polski, La Rotisserie, Nolita, Rozbrat 20, U Fukiera, Butchery and Wine, Delizia, Merliniego 5, Qchnia Artystyczna, Winosfera. W Krakowie, podobnie jak w ubiegłym latach wyróżniono następujące restaurację: Copernicus, Trzy Rybki , Wentzl, Szara, Kogel Mogel, Resto Illuminati, Pod Baranem, Jarema, Cyrano de Bergerac, Corse , Studio Qulinarne, Szara Kazimierz, Sąsiedzi, Bianca, La Campana, Farina, Trufla, Del Papá 1, Zakładka oraz Ancora (tę ostatnio niedawno zamknięto).
Autorka: Magdalena Kasprzyk Chevriaux, marzec 2015